saloniemi Kärttyisä paremmintietäjä.

Mitä perussuomalaiset haluavat?

Varmasti vuoden erikoisimman kaupunkisuunnittelullisen avauksen palkinnon saa perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Tom Packalén. Packalén ehdotti, että kaupungin vuokra-asuntojen avulla luotaisiin Vesalasta slummi, jonne keskitettäisiin ne ihmiset joilla menee kaikkein huonoimmin.

Itsenäisyyspäivän jälkimainingeissa perusuomalainen kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala ehti jo vaatia Tampereen kiekkovierasjuhlien jälkimainingeissa, että hallituksen pitäisi alkaa ohjaamaan tuomioistuimia rangaistuskäytännöissä, eli siis että tuomioistuimissa alettaisiin jakaa tuomioita poliittisesssa ohjauksessa.

Ja marraskuussa puolestaan Perussuomalaisten Olli Immonen teki kirjallisen kysymyksen kaikkien Suomessa asuvien ihmisten etnisestä rekisteröinnistä.

Mitä meidän pitäisi ajatella puolueesta jonka edustajat haluavat luopua riippumattomasta oikeuslaitoksesta, haluaa perustaa slummeja ja haluaa rekisteriöidä ihmiset etnisen alkuperän mukaan? Ja ennenkaikkea mitä meidän pitäisi ajatella tämän puolueen puheenjohtajasta, jonka mielestä kansanedustajien valtiopäivätoimet eivät kuulu hänelle millään tavalla?

Minä en usko, että Immonen, Packalén ja Saarakkala olisivat fascisteja. Heidän esittämänsä keinovalikoima on tietysti vastakkainen kutakuinkin kaikelle sille mitä konsensus-Suomessa on totuttu pitämään tolkullisena ja järkevänä, mutta en usko heidän olevan edes kovin tosissaan. Eräänlaista vitsihuumoria tämäkin saattaa olla.

Ongelma ei ole tietenkään näissä veijareissa. Uskon esimerkiksi Tom Packalénin olevan tolkun ihminen, vaikkei esimerkiksi kaupunginvaltuuston perussuomalaisten ryhmäkokouksissa käykään. Pahat kielet kaupungilla väittävät että Tom on kieltäytynyt kaikista luottamustoimista joista ei saa rahaa.

Ongelma on siinä, että vitsihuumori saattaa vetää mukaansa ihmisiä, joiden mielestä esimerkiksi Seppo Lehdon jutut eivät ole ollenkaan superhuumoria vaan varteenotettavia poliittisia tavoitteita.

Tällä hetkellä vaikuttaakin siltä, että Perussuomalaisissa on jonkinlainen johtamisvaje. Olisi ennen kuulumatonta että esimerkiksi Keskustan puolelta tehtäisiin huumorilla kirjallinen kysymys etnisen rekisterin perustamisesta, ja puolueen puheenjohtaja ei sanoisi tähän juuta eikä jaata.


Huomattavaa on myös, että nämä kontroversiaalit aloitteet ovat kaikki tulleet Perussuomalaisten ns. nuivasta siivestä. On myös hieman erikoista että puolueen yksittäiset kansanedustajat muokkaavat puolueen ulospäin näkyvää linjaa näin rankasti.

Hyvänä esimerkkinä oli puolueen eduskuntavaalilinjaukset postmodernista taiteesta. Timo Soini kuittasi eduskuntavaalilinjaukset myöhemmin vitsihuumoriksi, mutta Vesa-Matti Saarakkala vetoaa aina vaan tähän puheenjohtajankin jo tsoukiksi julistamaan ohjelmakohtaan. (1, 2)

Voi hyvin olla, että Timo Soini ei pysty tai halua ottaa vahvaa kantaa puolueen linjaa määrittäviin kansanedustajiin. Eurovaalit luovat varmasti oman lisävaikeutensa: Timo Soinilla ei ole varaa siihen, että esimerkiksi Halla-aho (joka on varma läpimenijä) loikkaisi tai alkaisi muuten hankalaksi.

Linjanmuutos on ollut kova -- Soinilla on ollut melkoinen rautahansikas puolueen asioihin ihan piiritasolle asti. Nyt taas eduskuntaryhmän puheenjohtaja on vaihtumassa vaaleilla, eikä Timo Soini aio sitä estää. Jotain on siis tapahtunut. 

Saattaa hyvin olla, että Tom Packalénin ehdotus onkin tarkoitettu ainoastaan uskollisuudenvalaksi nuivuudelle. Hommaforumilla Packalénin tosipersuutta on epäilty ruotsinkielisen nimen ja pakkoruotsikantojen takia aina silloin tällöin. Saattaa olla että Halla-ahon siirtyminen europarlamenttiin jättää Helsinkiin niin paljon valtatyhjiötä ja vapaita ääniä, että niiden troolaaminen kannattaa.

Ja kuka tietää jatkaako Packalén persuissa. Kaupungilla on kuiskittu sellaistakin, että Kokoomus kiinnostaisi entistä poliisia enemmän. Silloin on parempi tuoda ainakin ääniä, aivan tällaisilla ideoilla ei Kokoomuksestakaan sympatiaa saa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Veikko Korhonen

Nyt kun Tom Packalén on ideoineen nuijittu maan rakoon ja arvon keskustelijat lopettaneet hänen sylkemisensä, niin odottaisin rakentavia ehdotuksia Packalénin kuvaaman kehityksen pysäyttämiseksi.

Lauri Korhonen yritti tuolla muissa blogeissa turhaan viritellä keskustelua siitä miten estää slummiutuminen ja white-flight:

http://ollikohonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157219...

Yhtään järjellistä ehdotusta ei tullut ja porukka keskittyi Tom Packalén haukkumiseen. Tai tuli siellä yksi ehdotus, eli se että otettaisiin nämä 0-kerholaiset mukaan keskusteluun ja kysyttäisiin heiltä, mitä pitäisi tehdä jotta naapuritkin viihtyisivät eikä slummiutumista tapahtuisi. Mutta onko heilläkään ideoita, kun niitä ei löydy fiksuilta(?) US:n lukijoilta.

Tosiasia taitaa olla se, että jos tähän negatiiviseen kehitykseen olisi jokin lääke olemassa, niin se olisi jo keksitty muualla maailmassa, jossa tilanne on paljon pahempi.

Esimerkkinä voi ottaa vaikka Englannin, jossa white-flight vain kiihtyy vuosi vuodelta ja kaikki kynnelle kykenevät muuttavat Australiaan tai Kanadaan. Lontoossa jo yli puolet asukkaista on maahanmuuttajia ja britit ovat vähemmistössä. Joku voi pitää toki kehitystä positiivisena vähän maailmankatsomuksesta riippuen.

Eli ideoita kehiin! Vai tulkitsenko asioita niin, että kaikki muut ovat nykykehitykseen tyytyväisiä persuja lukuunottamatta ja persujen poliittinen agenda on ainoa vaihtooehto nykymenolle?

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Niin siis. Kun mun mielestä pitäisi olla ensin joku ongelma, ja sitten siihen kehitetään ratkaisuja. Mä en tiedä mikä se Packalénin kuvaama ongelma ylipäätään on. Mitä on tämä abstrakti "nykykehitys" johon ei olla tyytyväisiä?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Packalenin idea on loistava ja täysin toteuttamiskelpoinen.

Ei ole kenenkään etujen mukaista sotkea lapsiperheet ja sekakäyttäjät samoihin taloihin. Rotuun tai uskontoon katsomatta. Samalla lailla maahanmuuttajat kärsivät örisijöistä ja narkomaaneista kuin alkuasukkaatkin.

Kaupunkien tulisi vakavasti pohtia asuntojen jakamisen perusteita, koska Korhosen mainitsema white-flight muuttuu muuten todellisuudeksi ja kaupungin kontolle jää vain laskujen maksaminen.

Tosiasia on tänä päivänä se, että myös maahanmuuttajat, joiden taloudellinen asema on riittävä, ostavat mielummin omistusasunnon, kuin jäävät asumaan taloyhtiöön, jossa naapuruston muodostavat lähinnä mielenterveysongelmaiset, narkomaanit ja alkoholistit.

Kärttyisä paremmintietäjäkin voisi kokeilla asumista tälläisessä kaupungin tarjoamassa "maan päällisessä helvetissä" ja kritisoida sitten. Itsellä kokemusta on.

Jokainen kaupungin vuokra-asunnossa asunut tietää, että asumismukavuus ei ole parasta A-luokka jatkuvan älämölön, rikosten ja puolimielisten naapureiden käyttäytymisen johdosta.

Omistusyhtiössä nämä ongelmat ovat yleensä hallinnassa tai niille on tehtävissä jotain.

Tässä mielessä Packalenin idea on hyvä. Kaupunki säästäisi valtavia summia niissä vuokrayhtiöissä, joissa asuu 3-5 pisteen vuokralaisia.

Kustannukset eivät oleellisesti taas lisääntyisi taloissa,joissa asuu 0-2 pisteen ihmisiä, koska heidän tekemänsä vahingot keskittyvät vain tiettyihin taloihin, ei tasaisesti kaikkiin, kuten nykyisin.

Yksi kategoriaan "paskasakki" kuuluva asukas aiheuttaa helposti talolle vuodessa jopa 100 000 euron vahingot olemalla vain oma itsensä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En ole itse asiassa koskaan ymmärtänyt, miksi lapsia pitäisi täysin suojella näkemästä naapurustossa alkoholisteja, sairaita, mielenterveysongelmaisia tms. muuten erilaisia ihmisiä. Eivät lapset mitään idiootteja ole, ja he ymmärtävät että elämään kuuluu myös vaikeudet.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Toisaalta ei se ole oikein että jokaöinen sekakäyttö-riehunta häiritsee töissä käyvän pienituloisen lapsiperheen elämää.

Sitaatti tampereella asuvalta kaverilta about joulukuun alusta: "Tuli sitten 17. kerran herättyä poliisin käyntiin (pahvisen) seinän toisella puolella, eipä tuo tälläistä työtöntä häiritse, mutta naapurin vuorotyötä tekevää yksinhuoltajaa käy sääliksi"

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #6

Ei niin. Mutta Packalenin ehdotus perustuu siihen, että ongelmaperheet laitetaan yhteen. Lapsineen päivineen.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #8

Niiltä todellisilta ongelmatapauksilta on onneksi otettu lapset yleensä huostaan... Sinänsä ensiapuna toimii sakkovankeuden palauttaminen, koska yleensä näillä samoilla tapauksilla on myös sakkorästit perässä.

Loppujen kanssa yleensä auttaa järkipuhe tai sen ensimmäisen häädön järjestäminen.

Ps. en siis kannata kaikkien vuokralaisten pisteyttämistä, mutta esim. tiettyä "pisterajaa" johon tulisi merkintöjä vasta häädöistä ja poliisin käynneistä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #10

Poliisin käynnit on jo sinänsä kyseenalainen pisteytysperuste, kun poliisikäynnin voi järjestää vaikka sadistinen mummo. Asuin jossain vaiheessa opiskellessani kerrostalossa, jonka yksi asukas yritti koko ajan kerätä nimiä häätämiseen tarkoitettuun listaan, kun yhdessä asunnossa asui yksinäinen pultsari. En suostunut osallistumaan kyseiseen listaan, ja kerääjä suhtautui minuun sen jälkeen penseästi.

Naapurustoterroria on monenlaista, ei pelkästään nollaihmisten aiheuttamaa. Mutta tässä Packalenin järjestelmässä siivottaisiin tosiaan vain näkyvät ongelmat ja "pohjasakka" pois.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi Vastaus kommenttiin #6

En halua ollenkaan väittää etteikö meluava naapuri olisi merkittävästi asumisviihtyvyyttä heikentävä tekijä, oli kyse sitten opiskelija- kaupungin vuokra- tai omistusasunnosta.

Mutta nämä kauhutarinat kaupungin vuokra-asuntojen ankeudesta ja seinän takana huutavasta narkkarista ovat aina jostain syystä juuri näitä internetistä luettuja kolmannen käden juttuja. Mulla on muutamia kavereita jotka asuu Itä-Helsingissä kaupungin vuokrakämpässä ja sanovat että se on taas rauhallisinta seutua ikinä.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Tässä kohtaa täytyy siis todeta, että vesalalaiset omistusasujat olisivat varmasti riemuissaan, jos ghetto perustettaisiin juuri heidän takapihalleen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kävisikö PS:n ryhmyrin mielipide:

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä AL:ssa tukea puoluetoverinsa "slummialoitteelle"

Ruohonen-Lerner kuitenkin pitää vaarana, että pisteytyksen alapäässä olevat alueet voivat slummiutua.

- Ts. vaikka Ruohonen-Lerner Packalénia puolustaakin niin hänkin vain tiettyyn pisteeseen saakka.

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/Ruohonen-Le...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tuota johtamisvajetta olen minäkin pohtinut. Ilmiö on hieman sama kun perheeseen otetaan pieni sylikoira, ja sitä ei kouluteta riittävästi koska ei ymmärretä, että koira kuin koira, pienikin, tarvitsee johtajuutta. Tällaiset koirat ovat ahdistuneita ja yrittävät hallita ihmislaumaa ja joutuvat koko ajan olemaan töissä.

Vertauskuva siksi, että PS:n nuorehkot kansanedustajat ovat esittäneet hyvin kyseenalaisia, huonosti mietittyjä esityksiä, joilla yritetään oudolla tavalla kontrolloida kaikkea. Soini ei ole heidän alati kummallisempiin ulostuloihinsa juuri puuttunut, ei vaikka ne ovat vaarassa horjuttaa puolueen uskottavuutta. Mitä nyt tuota Saarakkalan taidefasismia hän luonnehti vitsiksi. Mutta kun se ei ole vitsi, kuten Saloniemikin toteaa.

Mielenkiintoista sinänsä, että vaikka Packalen ei puhunut mitään maahanmuuttajien pisteyttämisestä, tämän blogin kommenttiosiossa höpistään jo kovasti "White Flightistä" anglomaiseen tyyliin :D.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tilannehan on paljon parempi hallituspuoluisse, kun idioottimaiset ulostulot on ulkoistettu "asiantuntija" ryhmille, hyvänä esimerkkinä järjetön kilometrivero.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Oppositiolla vasta helppoa onkin, kun kaikki hallituksen esitykset ja hallituksen tilaamien asiantuntijoiden esitykset voidaan (ja pitää) suoralta kädeltä lytätä, koska se on opposition rooli.

Ja tottahan se onkin että jonkun pitää arvioida hallituksen politiikkaa muiltakin kanteilta, mutta onko tuo opposition elämä sittenkin liian helppoa, kun kaikki vaan lytätään.

Minusta Sipilän omaksuma uusi oppositiolinja, jossa lytätään vain se mistä löytyy jotain lyttäämisen aihetta, on ehdottomasti paljon vaativampi kuin se tavanomainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Millä perusteella Halla-aho on varma läpimenijä eurovaaleissa?

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Eurovaaliläpimenijät on tietysti ihan kannunvalantaa. Mä kuitenkin uskon että Halla-aho on menossa läpi, koska hänellä on ollut vaaleista toiseen kohtuullisen kiinteä peruskannattajisto joka ei välttämättä kovin helpolla siirry toisen tyrkyn taakse. Mutta kuten sanottua, nää on tietysti ihan arvailuja.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jokainen perussuomalainen poliitikko on niin sanottu yksittäistapaus, joka tähtää juuri omien äänestäjiensä äänten keräämiseen. Kyllä Packalénkin omansa löytää vaikka samalla kuseekin puolukavereiden muroihin. Jännä nähdä kuinka kauan populistinen tuo kimppaäänten keruusysteemi toimii.

Antti Jokinen

En ole mikään perussuomalaisfani, mutta en ymmärrä mitä mullistavaa ja ihmeellistä se Packaleen nyt sitten ehdotti? Käytännössähän asia jo menee nytkin niin. Vähävaraiset, pakolaiset, turvapaikanhakijat ja muut yhteiskunnan almuista riippuvat joka tapauksessa löytävät itsensä omilta asuinalueiltaan. Ja ne, jotka elävät omillaan löytävät itsensä omiltaan.

Missä ihmeen vaaleanpunaisessa pumpulissa te oikein elätte?

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

kun se nimenomaan ei mene käytännössä näin. Helsingissä pyritään siihen että sekoitetaan asumismuotoja ja tässä on onnistuttu melkoisen hyvin. Muutaman persuaktiivin ennustamia palavien autojen lähiöitä ei Helsingissä ole eikä niitä ole tulossakaan, ellei niitä nyt sitten ehdoin tahdoin tehdä. Sitähän Packalén tässä ehdottaa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #21

"Muutaman persuaktiivin ennustamia palavien autojen lähiöitä ei Helsingissä ole eikä niitä ole tulossakaan, ellei niitä nyt sitten ehdoin tahdoin tehdä."

Saatiinhan tämä ikuinen denialismikysymyskin tähän mukaan. Missään päinhän ei oikeasti mellakoida maahanmuuttajaenemmistöisissä lähiöissä? Minkään valtakunnan ns. haastavan väestönosan aiheuttamia sosiaalisia ongelmia ei oikeasti ole missään ja kaikki on vain rasistipersujen mielikuvituksen tuotetta? Yksi olennainen kysymys: Mitä sellaista Suomi on tehnyt toisin kuin Saksa, Ruotsi, Iso-Britannia, Belgia, Hollanti jne. jne., jotta palavien autojen lähiöitä ei synny?

Karu totuus on se, että ei yhtikäs mikään ja millilleen sama kehityskulku on vauhdissa meilläkin. Voi kunpa toivoisin olevani väärässä, mutta autot tulevat palamaan, kantaväestön muuttoliikenne kiihtymään entisestään ja segregaatio siirtymään äärimmäiseen vaiheeseen, jossa kantaväestö ei ole edes virkavallan muodossa tervetullut joihinkin lähiöihin. Ja syynä tähän ei ole vihakirjoittelu netissä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#20 Sinä elät 1800-luvun Englannissa. Etkö tunne omaa maatasi yhtään. Etkö tiedä että lähiöitä on rakennettu paljolti ei minkään muun paremman puutteessa vaan että lähiöt ovat Suomessa olleet jatke modernistiselle rakennuspolitiikalle ja niihin on hakeutunut ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista.
Me emme elä vaaleanpunaisessa pumpulissa mutta sinä elät jossain kuplassa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kuten sanoin, niin Packalén varmasti löytää äänestäjiä, joiden mielestä yhteiskunnan pitäisi aktiivisesti sulkea sosiaalisesti hankalimmat ihmiset omiin reservaatteihinsa. Toki tätä kehitystä, jossa varakkaimmat tai erilaiset etniset vähemmistöryhmät hakeutuvat toistensa seuraan tapahtuu luontaisestikin. Sitä on vain tähän saakka pidetty yhteiskuntarauhan kannalta epätoivottavana kehityksenä. Saattaa olla, että useimmat persupoliitikotkin jakavat tämän näkemyksen, koska Packalénin asuntopoliittisista avauksista ei oikein ole pidetty omienkaan joukoissa.

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #25

En miinä varmaankaan Packaleenia tule äänestämään vaikka virkistäviä keskustelunaloituksia herralta tuleekin.

Halusin vielä vain lisätä vaikka kuinka onkin pyritty siihen, että asuinalueet olisivat "monimuotoisia" eri kansalaisryhmiltään, niin ei se käytännössä toimi niin ihanteellisesti. Keskustelin juuri joulunaikaan asiasta omieni tyttärieni kanssa, jotka asuvat Helsingissä ilmeisesti sellaisella alueella, jossa on paljon omistusasuntoja. Kysyin, että onko heidän kouluissaan paljon ns. "ei-eurooppalaista" verta. Nuorimmaiseni, joka käy ala-astetta mukaan heidän koulussaan oli 1 mutta sekin kuulemma adptoitu ja vanhempi, joka on ylä-asteella väitti ettei heillä ole yhtään. Mutta nyt joulun jälkeen kuulemma piti yhdet kaksoset tulemaan, mutta niidenkin piti olla adoptoituja.
Eli kyllä suurimmissa kaupungeissa eriytyminen eri ryhmien välillä toimii vahvasti vaikka kuinka jotkut yrittävät jarruttaa luontaista kehitystä.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi Vastaus kommenttiin #34

Eriytymistä totta kai on. Tästä on Venla Bernelius kirjoittanut väitöskirjankin, jossa muistinvaraisesti todettiin että suurin liikkuvutta aiheuttava tekijä on perhekoon muutokset ja asumtojen hinnat.

Asuntojen ei haluta olevan monipuolisia kansalaisryhmiltään vaan ennen kaikkea omistuspohjaltaan. Siis että ei tehdä vuokrakasarmikaupunginosia, vaan että Vesalassakin on melkoinen osa kämpistä ihan omistusasuntoja. Ja toisaalta ettei tehdä pelkkiä omistusasujien linnakkeita, vaan siellä seassa on myös kaupungin vuokra-asuntoja ja ASO-kämppiä. Kaupunkimaantieteilijä Mari Vaattovaara myös asiasta kommentoi-

Berneliuksen väikkäri on täällä: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/4...
https://blogi.thl.fi/web/yp/etusivu/-/blogs/media-...

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #37

Aikoinaan, kun etsimme taloa Helsingistä niin kyllä yksi kriteeri nimenomaan alueelle mistä etsimme oli, ettei alueella olisi ainakaan paljon kaupungin vuokra-asuntoja. Ja tiedän, ettemme olleet yksin kriteereinemme. Sellainen luonnoton erilaisten yhmisryhmien yhteen pakottaminen on turhaa ja tyhmää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tässä keskustelussa on selvinnyt että nuivapersuiluun kuuluu että mamujen ei pitäisi saada asua keskustaa lähellä olevilla asuinalueilla. (esim "Veikko Korhonen" kuvaton nimimerkki ja ahkera nuivien propagandaa paljastava kommentoija) Kun valkoistra pakoa ei ole halutaan sitten halutaan mustaa pakoa aina Kittilään asti.

Antti Jokinen

Korhosen idea ei sinänsä huono, kun ajattelee hiukan pidemmälle. Onhan se sulaa hulluutta, että esim. pakolaisia ja turvapaikanhakijoita sijoitetaan kalliisiin etelän kasvukeskuksiin. Järkeväähän olisi sijoittaa heitä halpoihin muuttotappiokuntiin. Siellä sitten koulutettaisiin kieli ja ammatti. Ja sitten, jos haluavat muuttaa esim. kalliiseen Helsinkiin, niin se olisi mahdollista vain, jos pystyy oman elämisensä itse kustantamaan. Käytännön kriteerinä voisi olla esim. pysyvä työpaikka vähintään kahdeksi vuodeksi.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Niin, sille lienee joku syynsä että ne ovat muuttotappiokuntia. Jos niissä ei pystytä kouluttamaan ammattia edes supisuomalaisille perusjunteille, niin tämä kuulostaa taas darwinpalkinnon ansaitsevalta idealta noin kaikin muutenkin puolin.

Tai mikä jottei, miksemme ottaisi samaa kriteeristöä käyttöön myös kantasuomalaisten kohdalla. Muuttoliike helsinkiin saataisiin nopeasti pysäytettyä, jos Helsinkiin muuttaminen olisi mahdollista vain jos olisi työpaikka tiedossa kahdeksi vuodeksi - ja vieläpä sellainen, ettei tarvitsisi edes asumistukea.

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #38

"Tai mikä jottei, miksemme ottaisi samaa kriteeristöä käyttöön myös kantasuomalaisten kohdalla. Muuttoliike helsinkiin saataisiin nopeasti pysäytettyä, jos Helsinkiin muuttaminen olisi mahdollista vain jos olisi työpaikka tiedossa kahdeksi vuodeksi - ja vieläpä sellainen, ettei tarvitsisi edes asumistukea."

Niin pitkälle en menisi. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on loppujen lopuksi rakennettu suomalaisia varten. Mutta tietenkin voit ennakkoluulottomasti alkaa ajamaan vaikka siellä vihreissä tätä asiaa.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi Vastaus kommenttiin #44

Niin, kuten huomaat niin idea on pähkähullu.

Veikko Korhonen Vastaus kommenttiin #47

Ei se ole lankaan huono ajatus, vaikka Sini antipersuna muuta väittää.

Kyllä kiteellä saa ihan yhtä hyvän peruskoulutuksen ja ammattikoulutuksen kuin siellä maailman navassa eli Metropolissa. Todennäköisesti jopa paremman.

Koko maa pysyisi asuttuna ja viherstalinistien ajama kansan pakkomuutto pääkaupunkiseudulle loppuisi. Asuntoja vapautuisi niitä tarvitseville ja asuntojen vuokrien älytön hintataso romahtaisi. Syrjäseutujen tyhjille kouluillekin olisi taas käyttöä. Vihervasemmistön änkyröiden mielestä kaikkien pitäisi asua metron ulottuvilla omissa luukuissaan sikin sokin eri kansanryhmät sekoittaen.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi Vastaus kommenttiin #51

Nimimerkillä Veikko Korhonen on jotenkin grandioottinen käsitys vihreiden viakutusvallasta. Millä tavalla me olemme tätä pakkomuuttoa noin konkreettisesti tehneet ja edistännet?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Minua ihmetyttää kerta toisensa jälkeen se raju oppositio, jonka mikä tahansa kunnollisten veronmaksajien turvallisuuden parantamiseen tähtäävä ehdotus kohtaa, hyvin pitkälti vihreiden taholta (viitaten Alanko-Kahiluotoon ja miksei myös Saloniemeenkin).

Packalénin mallissa ihmisiä alettaisiin tuon primääritavoitteen (kunnon kansalaisten turvallisuuden kohentaminen) lisäksi kannustaa elämään ihmisiksi, jotta pääsevät vaikuttamaan paremmin asumismahdollisuuksiinsa.

Loppujen lopuksi lainkuuliaisuus ja reilu meininki eivät ole mahdottomia vaatimuksia, ja miljoonat maatamme asuttaneet ihmiset ovat onnistuneet viettämään elämänsä käyttämättä huumeita, terrorisoimatta kanssaihmisiä ja olematta tekemisissä virkavallan kanssa (oman tekemisensä johdosta tietenkin - olen minäkin asioinut poliisin kanssa, kun kotirauhaani ja turvallisuuttani on häiritty rajusti).

Jokaisen on mahdollista olla ns. viiden pisteen kansalainen. Kyse on loppujen lopuksi vain ja ainoastaan omista valinnoista sekä siitä, kunnioittaako muita kansalaisia ja heidän kotirauhaansa, fyysistä koskemattomuutta sekä omistusoikeutta. Kaikkihan eivät toki ole motivoituneita toimimaan näin, joten en käsitä, miksi on kauheaa rasismifasismia suojella viattomia heidän vajaamielisyydeltään.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Ja edelleen täytyy kysyä että mikä se on se ongelma johon ghettojen perustaminen on vastaus? Kuten sanottua niin vittumainen ja moniongelmainen naapuri pilaa varmasti useamman ihmisen kotirauhan ja tätä ei kukaan kiistä, mutta onko tilanne jotenkin

a) eskaloitunut niin pahaksi että sitä pitäisi näin tymäköillä tavoilla hoitaa

b) koskeeko ongelma vain kaupungin vuokra-asuntoja?

Nykyiselläänkin on olemassa koko joukko lainsäädännöstä lähteviä keinoja joilla naapurin hulluttelu saadaan kuriin. Kaikilla tuntuu olevan vahva toisen tai kolmannen käden tieto siitä miten kaupungin vuokra-asunnoissa on kova meno ja narkkarit ampuu toisiaan rappukäytävissä ja kyllä joku roti pitäisi saada, mutta onko tämä vallan aikuisten oikeasti ihan näin?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Janne mitä mieltä olet siitä että kun tiedetään että niissä kunnallisissa vuokrataloissa joissa on järjestysongelmia ne poikkeuksetta johtuvat alkoholin käytöstä. Jos taas yrittää puhua suomalaisen alkoholikulttuurin muuttamisesta ei saa persutaholta mitään tukea, mielummin halutaan kieltää että maassamme tällaista erityisongelmaa edes olisi.
Siinä valossa se jotenkin saa ihmiset reagoimaan kun persutaholta esitetään että häiriötapaukset häädettäisiin pisteytyksen kautta.
Samalla keskustelussa persumieliset koko ajan sanovat että ongelmat pitäisi laittaa kuriin humnitääristä maahanmuuttoa vähentämällä vaikka kaikki tietää että näissä asuintaloissa viinaperäinen häiriköinti on se joka konkreettista häiriötä auheuttaa.
Persnuivien kova somalivihan levitys ei tietysti auta ylös tunnelmaa vuokrataloissa joissa luultavasta asuu jonkin verran somaleita. Tietysti somaleiden kanssa asuminen alkaa ärsyttää jos puoluetuen turvinkin kampanjoidaan somaleita vastaan.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä poliittiset vastustajat haluavat perussuomalaisista, eli milloin perussuomalaisten toiminta kelpaisi?

Jos ei joka toinen päivä esitä jotain, alkaa itku ettei perussuomalaisilla ole esityksiä. Jos esittää jotain, se on aina väärin sammutettu tai ainakin väärin sytytetty.

Jos Soini puuttuu johonkin, alkavat puheet yhden miehen puolueesta ja siitä ketä voi äänestää missäkin vaalipiirissä. Jos ei puutu joka naraukseen, sitten alkavat puheet johtajuusvajeesta.

Tämän kaiken keskellä, poliittiset vastustajat kenties tekisivät viisaasti kun olisivat hiljaa ja keskittyisivät omaan tekemiseensä?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mäkelä kysyy:

"Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä poliittiset vastustajat haluavat perussuomalaisista, eli milloin perussuomalaisten toiminta kelpaisi?"

Mikäli tarkastelisin asioita yksinomaan kyynisen puoluepoliittisesti, niin minulle kelpaisi mainiosti Soinin puolueen nykyinen holtiton perseily. Onhan se nyt tässä mielipidekyselyjen valossa nähty viimeisen kahdeksan kuukauden aikana, kenen laariin se sataa.

Koska pyrin kuitenkin jonkinlaiseen tasapuolisuuteen ja yritän näin isänmaanystävänä ajatella kaikkien äänestäjien ja koko kansakunnan etua, niin soisin perussuomalaisten hieman reivaavan linjaansa. Rosoisuus on OK, ei politiikassa pidäkään olla kliinisen puhdas. Mutta noin alkajaisiksi voisi katsoa, että aloitteet eivät lemahda immosmaisesti 1950-luvun etelävaltioilta, saarakkalamaisesti vanhalta Neuvostoliitolta tai packalénilaisittain tsaarin-Venäjältä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Vastaus on kovin ristiriitainen, jo siitä lähtien että puhutaan "Soinin puolueesta". Juurihan avauksessa "Suomen nuorin setä" oli mieltä, että Soinilla on johtajuusongelma. Nyt pitäisi ensin päättää, oletko samaa mieltä vai eri mieltä?

Viime aikojen mielipidekyselyillä ja erilaisilla aloitteilla on hyvin vähän tekemistä keskenään. Perussuomalaisten kannatus on kehittynyt melko vakaasti ja palautunut alimmista lukemista useita prosenttiyksikköjä. Koska korjauskerroin on siitä ilmeisesti pois, lukemat eivät ole aivan jytkyvaalin tasolla, mutta voivat nousta sinne kuukaudessa-parissa ja vaaleihin on yli vuosi.

Mitä tulee esim. Packalenin, Saarakkalan tai Immosen aloitteisiin, heillä on kansan valtuuttamina kansanedustajina ensinnäkin oikeus ja toisinnakin jopa velvollisuus olla aloitteellisia tärkeiksi näkemissään asioissa. Siitä kansanedustajille palkka maksetaan, että yrittävät vaikuttaa lakeihin ja budjettiin - ei oikeastaan mistään muusta. En luonnollisestikaan ole heidän kaikista aloitteistaan kaikissa olosuhteissa samaa mieltä, johan se olisi perin outoa jos olisin.

Erityisesti Immosen suhteen tosin täytyy ilolla todeta, että monta sellaista kirjallista kysymystä jonka olisin itse tehnyt ensi töikseni, on tehty hänen toimestaan. Mutta ei kannata murehtia, keksin kyllä ensi kesästä alkaen ihan riittävästi kysyttävää itsekin. Ja aloiteltavaa.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi Vastaus kommenttiin #45

Kyllä persut ensi vaaleissa pärjää, kysymys on siitä että kuinka paljon. Voitaisiin ottaa vaikka joku leikkimielinen gallup esimerkiksi eurovaalien tuloksesta.

Totta kai kansanedustajilla on kansan edustajina oikeus tehdä ihan minkälaisia kysymyksiä tahansa. Sitä oikeutta ei kukaan kiistä. Kysymys onkin siitä mikä on puolueen linja ja kuka siitä päättää. Se että puolueen puheenjohtaja kertoo että Immosen kirjalliset kysymykset ja aloitteet "eivät kuulu hänelle" kertoo mielestäni johtajuusvajeesta. Totta kai näillä kavereilla on oikeus vaatia vaikka mitä kouhotuksia, mutta se miten se tehdään kertoo aina puolueen voimasuhteista.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #48

Kuulostaa aika erikoisen totalitaristiselta politiikalta, jos kansanedustajien pitäisi käyttää jokainen parlamentaarinen toimensa puolueen puheenjohtajan hyväksyttävänä etukäteen. Sellaistako vihreissä harjoitetaan tai tavoitellaan?

Miten puheenjohtaja voisi edes ehtiä hoitaa sellaisen revohkan tuonkin verran isossa puolueessa? 37 muuta kansanedustajaa kun itse, ja omatkin hommat pitäisi pystyä hoitamaan mm. tärkeän valiokunnan puheenjohtajana sekä kotikaupungin valtuuston puheenjohtajana.

Kyllä ainakin perussuomalaisilla sen verran pitkälle kun itse tiedän, on melkoinen vapaus ottaa kantaa asioihin; kirjaimellisesti vapaus omien teemojen muodostamiseen, jotka ovat sopusoinnussa puolueen tavoitteiden kanssa. Tietyistä kulmista katsoen esim. Packalenin aloitteessa oli ongelmia tässä suhteessa.

Mitä tulee eurovaalien tulokseen, itse veikkaisin PS entisen paikkamäärän kolminkertaistumista. Meidän piirin mies menee läpi ja lähden itse tilalle ottamaan tuntumaa duuniin jo 9 kuukautta etupainoisesti.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi Vastaus kommenttiin #50

Kovat on puheet, eikä siinä mitään. Politiikka on nimenomaan joukkuelaji, ja siinä pitää usein miettiä että onko oikeassa vai tekemässä. Ehkä nimenomaan tämän takia Perussuomalaista on tullut koostaan huolimatta opposition kakkospuolue. Kaikki ehdotukset ja valtiopäivätoimet kyllä heijastelevat puolueen linjaa ja varsinkin isommista linjanvedoista on tietääkseni ollut muissa puolueissa tapana neuvotella ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtajan kanssa.

Toki kukin tekee niinkuin tykkää eikä perussuomalaisten sisäiset kahnaukset minulle sen enempää kuulu kuin muidenkaan puolueiden vastaavat.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #52

Isommista linjauksista ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan?

Kaksi virhettä; eihän tuo Packalenin juttu ollut mikään "iso linjaus", vaan taisi olla pelkkä mielipidekirjoitus (eikä edes parlamentaarinen toimi)? Ja PS eduskuntaryhmän puheenjohtaja ei ole koskaan ollut Timo Soini.

Ja kolmas virhe. Opposition kakkospuolue on keskusta. Nythän sen tilanne helpottui sitä kautta, ettei tarvitse enää olla opposition pienin puolue - Muutos 2011 hoitaa sen roolin.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi Vastaus kommenttiin #55

Packalénin juttu oli vain mediaulostulo. Immosen ja Saarakkalan jutut taas valtiopäivätoimia. En oikein tiedä missä väitin eduskuntaryhmän puheenjohtajan olleen Timo Soini. Jos luet tuon aloituksen niin siellä on jopa linkki lehtijuttuun, jossa käsitellään persujen tulossa olevaa ryhmyrinvaalia.

On sitten tietysti makuasia että mitä pitää opposition johtopuolueena ja ketä pitää oppositiojohtajana. Galluppien perusteella se titteli kuuluu ennen kaikkea Keskustalle ja Juha Sipilälle.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #57

Gallupit eivät äänestä sen paremmin vaaleissa kun eduskunnassakaan ja kepun kuplalla on vielä yli vuosi aikaa puhkeamiseen.

Et väittänyt eduskuntaryhmän puheenjohtajan olevan Timo Soini, ja se pistää ajatuksesi siitä että aloitteet pitäisi hyväksyttää hänellä, vieläkin kummallisempaan valoon.

Toimituksen poiminnat