saloniemi Kärttyisä paremmintietäjä.

Teitä ei kukaan kaipaa

Tämä kolumni on julkaistu Voima- lehden numerossa 2/2014.

Joka vuosi nuorisobarometrin julkistamisen aikaan pääkirjoitustoimittajat muistavat kertoa miten huolestuttavaa on, että nuorisoa ei kiinnosta poliittinen vaikuttaminen. Nuoriso tulee valmiiseen pöytään eikä suostu kiinnostumaan politiikasta.

Hesarin nimetön pääkirjoittajakin oli huolestunut tästä (HS 13.2): “Suo­ma­lai­set nuo­ret kat­so­vat, et­tä po­li­tiik­ka, val­tio, kun­nat, po­liit­ti­set ins­ti­tuu­tiot ja suo­ma­lai­nen yh­teis­kun­ta ylei­ses­ti ovat "ihan jees". Mut­ta kun heil­tä ky­syy, pi­täi­si­kö nii­tä ke­hit­tää ja ha­luai­si­vat­ko he osal­lis­tua ke­hit­tä­mi­seen, vas­taus on "i­han sa­ma". Ai­van kuin nuo­ret ajat­te­li­si­vat, et­tä maail­ma on mel­koi­sen valmis ei­kä vaa­di vi­rit­tä­mis­tä.

Minua ihmetyttää miksi tämän pitäisi kiinnostaa jotenkin erityisesti nuoria. Eihän se kiinnosta suurinta osaa aikuisistakaan. Puoluepoliittisesti vaikuttavaan asemaan pääseminen on epävarmaa ja vaatii suuren työmäärän lisäksi ratkaisevissa paikoissa kosolti hyvää tuuria. Peniksestä ja oikeasta sukunimestäkään ei ole haittaa.

Halla-ahomaiset tuhkimotarinat blogistista kansanedustajaksi ovat mahdollisia, joskin harvinaisia. Useammin puoluepolitiikassa valtaan pääseminen on ihmisille aluksi harrastus joka vaatii tuhansia tunteja palkatonta työtä, soppatykin tankkaamista kaikkina vaaliviikonloppuina ja flaban jakamista räntäsateessa.

Mutta ei kaikki politiikka ole puoluepolitiikkaa. Suurin osa politiikasta tapahtuu itseasiassa sellaisilla foorumeilla jonne iso osa ihmisistä ei koskaan pääse. Keskiviikkokerho on varmasti tunnetuin poliittisista salaseuroista. Se ei ota edes naisia jäsenikseen. Palacen saunaan Etelärantaan pyrkivä yhteiskuntaorientoitunut nuori nauretaan jo vastaanotossa pihalle.

Eläkeuudistuksesta päättävät työmarkkinajärjestöt keskenään. Hetemäen salainen työryhmä tekee valtakunnan leikkauslistat ja Pörssiklubi on naisiltakin kielletty. Suomalaisella klubilla, Svenska klubbenilla ja ammattiliittojen saunalla tehdään isoimpia päätöksiä.

Keskiviikkokerhon kuusikymppiset sedät käyttävät kaiken vallan jota voivat saada. Älkää antako sitä niille. Äänestäkää joku alle 30-vuotias europarlamenttiin. Ei siksi että nuoruus olisi itseisarvo vaan siksi, että kukaan alle kolmekymppinen ei ole vielä setien kultapossukerhojen jäsen eikä aja heidän agendaansa.

Onneksi politiikkaa voi tehdä eduskuntatalon, europarlamentin ja salaseurojen ulkopuolellakin. Niin pitkään kuin puoluepolitiikan rinnalla kulkee joukko maailman tilasta kiinnostuneita ihmisiä ja järjestöjä, maailmalla on toivoa. Puoluepolitiikka on yksi vallankäytön muoto, mutta ei suinkaan onneksi ainoa. Toivon, että Amnesty Internationalilla olisi enemmän valtaa kuin yhdelläkään puolueella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Petrik Halinen

Politiikassa pätee aina vanhempi sukupolvi, ja nuoret voivat kokea olevansa niin etäällä niistä arvoista, joita siellä käsitellään, ettei osallistuminen ole mielekästä. Näin rankasti kärjistettynä ajankohtaisella esimerkillä, siinä missä kannabis on useille nuorille täysin arkipäiväinen ja mitäänsanomaton asia, se aiheuttaa vakavaa hyperventilaatiota jo reilu kymmenenkin vuotta vanhemmassa ikäluokassa.

Toimituksen poiminnat