saloniemi Kärttyisä paremmintietäjä.

Työhakemus Liberaan

Ajatushautomo Libera haki tutkimusjohtajaa. Minä hain.

 

Helsinki 5.6.2014

 

Työhakemus

Toivon, että minut otetaan huomioon täytettäessä tutkimusjohtajan paikkaa organisaatiossanne.

Minä edustan kaikkea sitä mitä te ette. Minä pidän isosta valtiosta, veroista, tulonsiirroista, perintöverosta ja sen sellaisista. Minä en kuulu teihin. Mutta ei se haittaa. Teitä tarvitaan, ja te tarvitsette minua.

Suomi ansaitsee paremman Liberan. Tällä hetkellä te edustatte vanhaa kunnon setäkerhoperinnettä: samanmielisten selkääntaputtelua, yksimielisiä liberaaleja mielipiteitä ja hegemonista harmoniaa. Endogeenistä oikeassaolemista ja mattiapustelua. Te olette huonoja siinä mitä te teett, koska te olette niin stereotyyppisen nettilibertaareja. Te olette lussuliberaaleja. Olkaa parempia, Suomi ansaitsee parempaa oikeistoa!

Te olette saavuttaneet sisäavaruudellisen nettisivun jossa ei liberalismista poikkipuolista sanaa sanota. Hyvä! Hienoa! Te olette tuottaneet liberaalin sosiaaliturvamallin joka noteerattiin lehdessä. Fantastista! Teillä on pian sattumalta kansaneedustaja, ja tie tähtiin on auki. Nuorkauppakamarissa varmasti katsotaan kalentereista aikaa juoda Lepomäen kanssa kuohuviiniä Teatterissa.

Mutta yksi teiltä puuttuu ja sen mukana kaikki: kyky ja halu dialogiin paremmasta maailmasta. Samanmielisten kanssa voi olla samaa mieltä kenenkään häiritsemättä, se on selvä. Mutta mitä varten teidän vierasblogistinne ovat epäkiinnostava massa samanmielisiä miehiä ja Anne Brunila? Mitä varten te ette keskustele yhteiskunnassa vaan kommentoitte yhteiskuntaa, mitä varten te ette kyseenalaista omia prinsiippejänne? Ette te ole tämän järjestelmän ulkopuolella, te vain kieltäydytte keskustelusta.

Suomalainen vasemmisto ansaitsee arvoisensa keskustelukumppanin. Te olette sen velkaa rahoittajillenne ja yhteiskunnallemme. Näyttäkää keloutuneelle Kalevi Sorsa- säätiölle — sen ei pitäisi olla edes erityisen vaikeaa.

Mitä minä tekisin teidän rahoillanne ja teidän hyväksenne? Tilaisin vierasblogauksia täysin vastakkaista mieltä olevilta ajattelijoilta. Maksaisin Li Anderssonille Björn Wahlroosin kanssa riitelystä ja videoisin koko homman. Tekisin tämän monta kertaa. Maksaisin nuorille vasemmistoälyköille että he osoittaisivat kaikki aukot libertaarissa yhteiskuntakäsityksessä, sitten maksaisin oikeistoajattelijoille että he miettisivät miten nämä voisi korjata. Ja toisin päin. Järjestäsiin kursseja ja seminaareja, kesäleirejä ja mielenosoituksia.

Tilaisin Thomas Pikettyn keynote-puhujaksi. Käännättäisin kirjoja ja jakaisin näitä halukkaille ilmaiseksi. Jakaisin isoja apurahoja yhteiskuntatieteilijöille poliittisesta eetoksesta riippumatta.

Ennenkaikkea: tekisin teistä ja teidän rahoistanne viimein osallistujan ja keskustelijan, aivan oikean yhteiskuntapoliittisen toimijan. Tähän mennessä teillä on blogi jossa saarnataan jo uskossa oleville. Nyt olisi aika löytää jo uusiakin yleisöjä. Minä voin ne teille etsiä.

Palkkaa haluan viisi tonnia kuussa, lounarit ja kulttuuriseteleitä.

Ystävällisin terveisin,

Tuomas Saloniemi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Matias Härkönen

Perinteinen vasemmisto blogi. Näin minä tekisin, jos olisin te!

Miksi et tee sitä nytten? Miksi melkein kukaan ei ole haastanut Liberan julkaisemaa kirjaa ja esittänyt vastaväitteitä? Miksi lehdistö (joka usein kallistuu punavihreään) ei ole tyrmännyt tuota ja kirjoittele siitä jatkuvasti? Miksi Li Anderssonille pitää MAKSAA siitä, että hän tulee puhumaan? Miksi tuollaista tilaisuutta ei olla järjestetty vasemmiston tai vihreiden toimesta? Miksi Wahlroos ei bloggaa vihreiden sivulla? Miksi ette anna ydinvoimalabisneksille blogitilaa?

Puolueilla ja niiden nuorisojärjestöillä on paljon rahaa käytössään. Voitte ihan itsekin järjestää tilaisuuksia ja kutsua sinne Lepomäet ja Wahlroosit. Tuskin ottavat hyvästä keskustelutilaisuudesta edes maksua.

Punavihervasemmiston mielestä kaikki tulee aina tehdä muiden toimesta. Kunhan vain verotetaan sitten ja jaetaan muillekin.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Asiallinen keskustelu ei kuulu tyypillisen laitavasemmiston leipälajeihin. Tunteisiin vetoava populistinen huutelu on perinteisesti ajanut asian riittävän hyvin.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

No enkö minä tee jotain tälle juuri nyt? Yritän päästä puljuun töhin että voisin tehdä asioita. Mitä vielä pitäisi tehdä? Minä en ole puolueessani juuri missään asemassa, enkä ainakaan siinä että voisin päättää nuorisojärjestön tai emopuolueen rahoista. Voit uskoa että touhu olisi varmasti vähän eri näköistä jos näin olisi.

Matias Härkönen

Hupimielessä tehty hakemus on tietysti hyvä alku.

"Mitä vielä pitäisi tehdä?" Eiköhän tässä ollut riittävästi.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi Vastaus kommenttiin #12

Senhän me näemme parin viikon päästä, kun selviää keitä Libera kutsuu haastatteluun.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Matias Härkönen kysyy:

"Miksi Li Anderssonille pitää MAKSAA siitä, että hän tulee puhumaan?"

En tiedä Li Anderssonista, mutta minä en ainakaan mene kovin helpolla mihinkään puhumaan ilmaiseksi, ellei siitä ole muita luontaisetuja. Ammattilaisena veloitan kaikesta. Se jos mikä on liberalismin mukaista.

Saloniemen työhakemuksesta sen verran, että voin tässä ulkopuolisena suositella tätä miestä osaltani. Melko varmasti Thomas Piketty järjestyisi keynote-puhujaksi. Ellen väärin muista, niin kertomansa mukaan Saloniemi onnistui järkkäämään joihinkin potkiaisiin tai muihin lukiobakkanaaleihin taustabändiksi Eternal Erectionin.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Se oli pääesiintyjä, mutta joo, näin kävi.

Mä en myöskään ymmärrä miksi ihmeessä Li Anderssonille ei pitäisi maksaa palkkaa debatoimisesta. Pari asiaa: kun maksaa palkkaa ei ole kaveri/tuttava/kiitollisuudenvelka/häveliäisyysesteitä vaan kyseessä on liikesuhde. Kun ihmisille maksaa, niiltä on helppoa ja luontevaa pyytää ja tilata sitä mitä hlauaa.

Toinen juttu on se että puhuminen, agitoiminen ja debatoiminen on Li Anderssonin työ. Työstä on tapana maksaa palkkaa. Harrastushommat on täysin erikseen, mutta en mä muurarikavereitani pyydä rakentaan uunia kaljapalkalla tai nettisivusuunnittelijaa tekeen ilmaiseksi sivuja.

Matias Härkönen

Li Andersson on politikko. Se tästä vielä puuttuisi, että hänet pitäisi saada joka paikkaan puhumaan politiikkaa ja siitä pitäisi vielä maksaakin...? Työnä tietysti eri asia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Loistava kommentti Härköseltä. Vasemmistolaiset ja vihreät (ja niiden yhdistelmät) voisivat tosiaan itse ensin näyttää mallia, miten ottavat avosylin vastaan heidän maailmankatsomuksestaan poikkeavat näkemykset. Olisi tuollaisilla työhakemuksillakin vähän enemmän uskottavuutta.

Ja tosiaan, miksi ihmeessä Anderssonille pitäisi maksaa siitä, että hän pääsee julistamaan omaa aatettaan? Veikkaan, että tuossa viimeistään työpaikkahaaveet Liberassa karahtavat karille. Veikkaan, että Liberan mielestä Anderssonin tai hänen taustajoukkonsa pitäisi itse kustantaa oman aatteensa puolesta puhuminen.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

En tiedä onko Jani Korhosella kuinka paljon viimeaikaista kosketusta työelämään, mutta täällä työmarkkinoilla työstä tupataan maksaa palkkaa. Jos tämä ei ole omalla kohdallasi asian laita niin ota ihmeessä yhteyttä pääluottamusmieheesi tai harkitse bisnesmalli uudestaan, jos olet yksityisyrittäjänä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #23

Minun mielestäni poliittisen aatteen julistaminen ei pitäisi olla kenenkään työ, ja ainakaan siitä ei pitäisi joutua maksamaan kenenkään muun kuin korkeintaan julistettavaa aatetta kannattavien. Kaikkein hullunkurisin idea on, että (suunnilleen) vastakkaista aatetta kannattavien pitäisi siitä maksaa.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Mua kyllä kiinnostaisi nähdä Anderson vs. Wahlroos keskustelu, mutta niin, että kumpikaan ei saisi ollenkaan tuhahdella tai puhua toisen päälle tai puhua nopeasti raivoissaan. Puhujan tulisi puhua rauhallisesti ja puhuja saisi aina puhua asiansa loppuun asti. Keskustelussa ei olisi ohjaajaa, vaan keskustelu saisi soljua vapaasti ja määrittelemättömän ajan. Ohjaajan tehtävänä olisi pelkästään lopettaa keskustelu, jos sääntöjä rikottaisiin. Kiinnostavaa olisi nähdä kestäisikö keskustelu viittä minuuttia pidempää ennen kuin tulisi sääntörikkomus.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pahempaa kohtaloa Anderssonille ei voisi toivoa. Olet sinä "julma akka". ;)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Liberan tehtävä ei liene tuottaa samaa huonoa poliittista huumoria, mitä YLE:stä voi jo nyt katsella?

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Iltalypsyn jälkeen ei ole ylessä tehty edes kunnollista poliittista huumoria. Ennen oli kunnollista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikö A-studio ja A-TALK suolla lähes joka ilta samaa kökköä, mitä sinä yrität myydä Liberalle?

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi Vastaus kommenttiin #22

sen vähän mitä olen näitä katsonut, niin ei, en yritä myydä telkkariohjelmaa Liberalle.

Rainer Nuorinko

Mistä Libera saa massia sun palkanmaksuun?

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Yllättävää kyllä, Liberan verkkosivut tarjoavat tähän vastauksen. Liberahan ei ole vielä ottanut minua töihin vaan vasta kuitannut hakemuksen vastaanotetuksi.

"Libera on yleishyödyllinen ja toiminnallinen säätiö. Rahoituksemme on täysin yksityistä. Lahjoittajamme ovat pääosin yksityishenkilöitä ja yksityisiä säätiöitä. Libera ei vastaanota julkista rahoitusta eikä tee konsulttitoimeksiantoja. Merkittävä osa Liberan työstä tapahtuu vapaaehtoispohjalta. Liberan perustivat vuonna 2011 Gustav von Hertzen ja Petri Kajander."

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hmm, ehkei Libera ole aivan samanlainen työnostaja kuin mitä HS on. Jälkimmäisen rekrytoinnista minulla on todella surkuhupaisa tieto.

Toimituksen poiminnat