saloniemi Kärttyisä paremmintietäjä.

Pääministerin lyhyt tarkennus

Jonkun aikaa sitten pääministeri Alexander Stubb identifioi yhdeksi isoksi ongelmaksi Suomessa konsensuksen. Tätä vähän kummasteltiin mutta se meni Kokoomuksen yleisen kannatuspaniikin piikkiin. Kummallinen puheenparsi ei oikein Suomessa löytänyt paikkaansa: selkeästi sen kohde ei ollut edes eduskunnassa. Kuka silloin Alexanderin kanssa puhuisi?

Kun ainoastaan pääministeri Stubb puhuu konsensuksen ongelmista (eikä sen ympärille ole rakennettu mediakampanjaa tai muita figuureita) epäilen, että tämä on niitä teemoja joille viestintätoimisto näytti keltaista valoa. Konsensusta pilotoitiin mutta idea ei toiminut. Ei siis vaarallinen tai haitallinen, mutta ei millään tavalla elinkelpoinen. Ja tästä sitten tuli Stubbille eräänlainen uninalle. Konsensuksesta. Sen syy kun mennään käsijarru päällä.

Juuri kukaan ei siis konsensuksesta keskustele. Stubb on yrittänyt laajentaa keskustelua konsensuksen tulosvastuuseen, mutta huonoin tuloksin. Oikein kukaan ei halua puhua. Huomautettakoon että vaalikauden ainoa suuri reformi, eläkeratkaisu, syntyi nimenomaan konsensuksen avulla ja hallituksesta huolimatta.

Tämän päivän haastattelussa Stubb kuitenkin puolihuolimattomasti kertoi mitä hän tarkoitti konsensuksella. Kävi ilmi että  ilmeisesti sana jota pääministeri tavoitteli olikin korporativismi. Priceless. Siis väärä sana. Stubb on kuitenkin 'konsensuksen tulosvastuu' -käsitteen uitettua Kokoomuksen vaaliohjelmaan.

Pääministeri on puhunut siitä sen verran paljon ja sen verran monisanaisesti, että Ylen Riikka Uosukainen pyysi tarkennusta. Käytiin seuraavanlainen sananvaihto:

  • Toimittaja: Nyt teillä on mahdollisuus tarkentaa sitä että mitä te tarkoitatte sillä tulosvastulla ja mitä muutoksia toisinsanoen ensi  vaalikaudella haluatte työmarkkinoiden  toimintaan?
  • Stubb: Kiitos että annatte mahdollisuuden tarkentaa. Ja tarkennan ehkä sitä kautta että meillä on Suomessa moniulotteisia ongelmia tällä hetkellä. Ensimmäinen niistä liittyy kilpailukykyyn, eli me olemme jääneet kilpailukyvyssä meidän verrokkimaihin verrattuna jälkeen kuten esimerkiksi Saksaan tai Tanskaan ja Ruotsiin. Ja aika moni kilpailukykyyn liittyvä ongelma liittyy työllisyyteen, työn tarjontaan ja siinä täytyy löytyä ratkaisuja matkan varrella. Mitä esimerkkejä? Otetaan vaikka esimerkki numero yksi, olisi hienoa jos työmarkkinajärjestöt saisivat aikaan äärimaltillisen palkkaratkaisun. Ja minun mielestä seuraavan hallituksen tehtävänä olisi sen seurauksena laskea ansiotuloverotusta. Toinen esimerkki voi liittyä vaikkapa työuriin tai työputkiin. Tai, sitten kolmas esimerkki voi liittyä siihen, että työn tekeminen ja työn teettäminen olisi kannattavampaa vaikkapa sitä kautta että pidennetään koeaikaa neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen tai ensimmäisen työntekijän palkkaaminen tehtäisiin helpommaksi tai pitkäaikaistyöttömän palkkaaminen tehtäisiin helpommaksi eli tässä on paljon tällaisia kysymyksiä jotka liittyy työmarkkinoihin, mutta ehkä se peruskysymys kuitenkin on että minkä takia me tehdään näin ja ja syy minkä takia me tehdään se on et me halutaan pelastaa suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pelastuu oikeastaan vain ja ainoastaan työllä ja sitä me haetaan, eli ei riitelyn kautta vaan työn kautta.

No minä en ainakaan tästä ymmärtänyt oikeastaan mitään, paitsi että hyvinvointiyhteiskunta pelastuu vain työllä. Mikä ei varsinaisesti tarkoita yhtään mitään.

Stubbin hölötyksestä käy kuitenkin pari asiaa ilmi: konsensuksen tulosvastuu tarkoittaa Stubbin kielipelissä Kokoomuksen vaaliohjelman toteuttamista -- veronalennuksia, pidempiä työuria ja pidempiä koeaikoja.

Mutta mitä on tulosvastuu? Tässä on jonkinlainen erikoinen projektio, jossa Stubbin päämäärät ovatkin juuri se nimenomainen tulosvastuu. Työmarkkinaosapuolten pitää toteuttaa kokoomuksen politiikkaa saavuttaakseen tulosvastuun- ja jos kokoomuksen tavoitteita ei saavuteta, on konsensus epäonnistunut.

Pääministerin puheiden pirstoutuminen näin pahasti kyllä kertoo kovasti jopa paniikista. Pääministeri on ehtinyt muutaman kuukauden sisään julistaa olevansa liberaali, konservatiivi, konsensusta vastaan, korporativismin puolella, kertonut olevansa pelkästään isänmaan asialla ja samalla käynyt normaalia spekulaatioita tulevista hallituskumppaneista. Sen lisäksi hallituksen loppuvaiheet oli valtava luhistuminen jossa Stubb joutui äänestämään oman hallituksensa lakiesityksiä karille.

Aika velikultia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat