Hallitusspekulaatioita

Hallitusneuvottelut ovat käynnissä ja hallituspohja on juuri niin kiharainen kuin ounasteltiinkin. Kuka alkaa Sipilän kanssa sitten leikkimään? Vaihtoehtoja on toki paljon, joista porvariblokki (kesk+perus+kok, 124 paikkaa) ja punamulta (kesk+perus+sdp, 121 paikkaa) ovat ne todennäköisimmät akselit. 

Vahva porvarihallitus olisi tietysti ideologisesti yhtenäinen, mutta ongelmana on että silloin myös oppositiosta tulisi vahva. Tilanne muistuttaisi itseasiassa aika paljon Ruotsin blokkivaaleja. Ideologisesti yhtenäinen oppositio teksi vahvaa oppositiopolitiikkaa ja pystyisi puhumaan huomattavasti edelliskautta yhtenäisemmällä äänellä ja tarjoamaan uskottavampia vaihtoehtoja. 

Pakkaa siis pitää todennäköisesti sekoittaa. Tähän liittyy koko joukko reunaehtoja: SDP ei halua hallitukseen ainakaan ilman Vasemmistoliittoa. Vasemmistoliitto taas ei halua hallitukseen ilman Vihreitä, ja Vihreille tekee varmasti tiukkaa mennä ylipäätään hallitukseen Perussuomalaisten kanssa. Lisäksi kukaan ei halua sateenkaarihallitusta. Perussuomalaiset ja vihervassarit voi ajatella tietynlaisena vaihtopalikkana toisilleen. Kesk+sdp+vih+vas -koalitiolla olisi 110 paikkaa, RKP:llä maustettuna 119. Se riittäisi kyllä hyvin hallitukseksi mutta olisi ideologisesti hajanaisehko. 

Tämän kaiken päälle tulevat vielä ohjelmakysymykset. Strateginen hallitusohjelma on sinänsä kaunis ajatus mutta saattaa myös olla avoin valtakirja toteuttaa pääministeripuolueen sanelemaa politiikkaa. Tällöin hallitusohjelmaneuvotteluja käytäisiin joka ainoassa valtioneuvoston istunnossa ja "kollegiaalisesta johtamistavasta" tulisi yhtä hirvittävää puuroa kuin sekstettihallituksen kaudesta. Ja kuten haaveilut Malmin lentokentän nostamisesta hallitusohjelmaan osoittavat, strateginen hallitusohjelma on strateginen vain niin kauan kuin Keskusta haluaa. 

Todennäköisesti demareita pidetään hallitusneuvotteluissa niin pitkään kuin mahdollista, mutta ensisijaisesti kirittämässä Kokoomusta. Demareille tekisi hirvittävän tiukkaa lähteä murskatappion jälkeen hallitukseen kantamaan vastuuta, mutta puolue toisaalta näkee (aivan oikein) että oppositiosta on hankalampi ajaa tärkeitä asioita läpi. 

RKP on näissä vaaleissa erikoisin palikka. Puolue muodosti viime valtiopäivien viimeisillä metreillä ensimmäisen poliittisen mielipiteen moneen kymmeneen vuoteen. Jos RKP päästetään oppositioon se saattaa radikalisoitua aivan oikeaksi puolueeksi, ja tätä ei ainakaan Kokoomus halua. 

Perussuomalaiset haluavat hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Pikkulinnut ovat kaupungilla juoruilleet, että paikatkin on jo jyvitetty. Soini ulkoministeri, Niinistö puolustusministeri, Hanna Mäntylä sosiaali- ja terveysministeri ja Maria Lohela joku pikkusalkku.

Mutta tämä tietysti edellyttää että ohjelmasta sovitaan. Ja se ei tule olemaan helppoa. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu