saloniemi Kärttyisä paremmintietäjä.

Miesasianatsi

Timo Hännikäinen on natsi. On merkityksetöntä haluaako Hännikäinen olla performatiivisesti ja pelkästään loukkaamistarkoituksessa natsi vai pitääkö hän esimerkiksi Hitlerin talous- ja maahanmuuttopoliittisia ajatuksia harkinnan arvoisina -- jos ihminen heilaa menemään (1234) pitkin internettiä ei ole yleisön tehtävä arvuutella mitkä ovat hänen vaikuttimensa. Natsi on natsi. Natsia larppaavaa miesasiamiestäkin voidaan pitää natsina, jos hän kertoo olevansa natsi.

Suomalainen poliittinen kulttuuri on melko jännittävä. Vasta viime viikolla perussuomalainen kansanedustaja sattui vahingossa kävelemään yhteiskuvaan Hännikäisen, natsien ja Teemu Lahtisen kanssa. Viime vaalikaudella James Hirvisaari sai potkut ryhmästään tuotuaan yhden miehen performanssiseurue Seppo Lehdon eduskuntaan heilaamaan. Heteropride-mielenosoitus päättyi samaisen Seppo Lehdon ja perussuomalaisen paikallishenkilön heilaukseen, perussuomalainen Vaasan kaupunginvaltuutettu käyttää natsipaitaa ja hengailee uusnatsien kanssa, Hännikäinen ja Immonen järjestivät uusnatsien kanssa soihtukulkueen itsenäisyyspäivänä.

En keksi mitään muuta puoluetta jonka jäsenille sattuu näin kamalasti kaikenlaista: täysin sattumalta he osallistuvat natsien tapahtumiin, joutuvat sattumalta natsien valokuviin tai ostavat vahingossa kirpparilta natsiaiheisia paitoja. Paitsi Perussuomalaisille.

Mutta kummallisinta on, että tätä pidetään jotenkuten normaalina. Ei Timo Soinilta kukaan oikein enää viitsi edes kysyä persujen natsisympatioista ja Olli Immonen valokuvassa poseeraamassa uusnatsien kanssa sai persujen ryhmänjohtajan muistelemaan, että natsien kanssa esiinnytään vain vapaa-aikana ja yksityishenkilönä.

On monia maita missä poliitikko ei yksinkertaisesti selviäisi poliitikkona humoristista natsitervehdyksistä, vahingossa ostetuista natsipaidoista tai yhteiskuvista natsien kanssa. Suomessa tästä tuli laimea kesäuutinen.

Mutta minkä takia Suomessa ei ketään kiinnosta perussuomalaisten poliitikkojen natsilarppaus ja yhteydet aivan oikeisiin natseihin? Saattaa olla että Suomessa käsitetään natsit pelkästään karikatyyrimaisina Korkeajännitys- natseina. Että natsit on niitä Pekka Siitoimen kaltaisia hassuja koheltavia setiä joista saa lukea korkeintaan yhden palstan uutisina sunnuntain lehdestä.

Kolmannen valtakunnan vieraat -kirja kannattaa lukea. Siitä löytää nimenomaan huomattavan paljon samaa Hännikäisen "kulttuurinatsismin" kanssa. Hitlerin ajan merkittävät natsit eivät olleet liimapäisiä vaasalaisia skinejä, vaan Hännikäisen kaltaisia antimoderneja tee-se-itse -ajattelijoita jotka kirjoittivat pitkiä esseitä rodusta, kulttuuripiireistä ja kulttuurista. Hännikäinen on huomattavasti lähempänä Hitlerin sotaa edeltävän ajan natseja kuin performatiivisesti eduskunnassa heilaava Seppo Lehto.

Ja toinen selitys on vasemmistoliiton ja natsismin kohtalonyhteys. Antirasismista, antinatsismista ja antifasismista on tullut ennenkaikkea osa vasemmistoliittolaista identiteettiä. Siinä missä perussuomalaiset ovat kaapanneet isänmaallisuuden määrittelyoikeuden, vasemmistoliittolaiset ovat tehneet saman äärioikeiston vastustamiselle. Kuka ei-vasemmistolainen haluaisi aktiivisesti vastustaa äärioikeistoa, jos niin tekemällä tulee samalla identifioineeksi itsensä vasemmistoliittolaiseksi?

Kauneimmin tämä natsismi/antinatsismi -performanssi tuli esiin kun Jussi Halla-aho käski kannattajiaan spämmäämään vasemmistopoliitikko Veronika Honkasalon seinää. Seurasi keskustelu joka suurimmalle osalle ihmisistä oli käsittämätön -- paitsi ihmisille jotka ymmärtävät rasismi-antirasismi -diskurssia ja sen identiteettiä luovaa voimaa.

Tämä on sääli, koska natsismi ja uusnatsit (sekä erilaiset natsiperformanssitkin) ovat yhteiskunnallista kehitystä jota moni ei halua. Ja siitä huolimatta näitä aktiivisimmin vastustamassa ovat anarkistien TakkuVaris-verkostoAntifasistinen komitea Safka tai Rasmus-verkosto.

Koska uusnatisen vastapooliksi on ilmoittautunut lähinnä yhtä kahjoja anti-uusnatsisia yhteenliittymiä, kukaan tervejärkinen ei halua tähän sotkuun koskea kepilläkään. Ja sitten Olli Immonen voi eksyä uusnatsien kanssa lehtikuvaan ilman että kukaan edes varsinaisesti hämmästyy tätä.

Enkä minä tiedä mitä tälle pitäisi tehdä. Toivon vaan että jostain löytyisi se politiikan toimittaja joka ottaisi Timo Soinista kunnon otteen ja kysyisi että mikä tämä natsihomma on. Mutta sellaista toimittajaa ei taida Suomesta löytyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos joku poliitikko - esim. Jutta Urpilainen - sanoo uskovansa enkeleihin, tai puhuu omatunnosta, se ei herätä huomiota. Mutta jos sen sanoo vaikka Päivi Räsänen, ilmiantokoneisto taivastelee heti, että "millaisia hihhuleita meillä on ministerienä!"

Ghostbuster-porukka, joka hakee pöpöjä, erikoistuu vain tietylle alueelle. Niitä sitten sireenit ulvoen lähdetään lahtaamaan tässä ihanassa kansalaisyhteiskunnassa. Ja kriittiset journalistikaverit sopuleina perässä.

Sitähän varten meillä toisaalta on vapaa maa, että täällä saa tykästyä, mihin haluaa ja lukea, mitä haluaa. Toverituomioistuimet eivät kuulu suomalaiseen kulttuuriin. Ne ovat valitettavasti ainoan oikean ideologian tuontitavaraa, lähinnä suunnasta 15-00.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Juu kyllä, ja jos luet oikein tarkkaan niin minä en halunnut toverituomioistuimia vaan journalisteja jotka kysyisivät Timo Soinilta tämän mielipiteitä puolueensa jatkuvista seikkailuista erilaisten natsiperformanssien kanssa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aivan.
Minä taas pyrin osoittamaan sitä, että niitä kysymyksiä tulisi osoitella kaikkiin suuntiin - ei siis valikoiden - median taholta, jotka merkittävyytensä vuoksi aihetta antavat.

Esim. six-packin euro-performansseihin (miljardien leikki) ei juuri rautahampailla kiinni käyty. Ei myöskään siihen liittyviin PM:n tai VM:n toilailuihin, vaikka kyseessä olivat historiamme kalleimmat sitoumukset. Kuka vaati perinpohjaisia perusteluja?

Tätä tarkoitin Ghostbuster-porukan valikoivuudella ja kriittisen sopulilauman sokealla juoksulla.
Tässä hieman korkeatasoisemman journalismin analyysia ja kovaa taustatyötä. Mihin se katosi? Epäilen, että eväät eivät riitä, vaikka kynän tekee mieli käydä?
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

Käyttäjän amgs kuva

Puheenvuorosta katoaa kirjoituksia, joissa aihetta käsitellään. Ilmeisesti tämän yhden puolueen kannattajat ilmiantavat ja näin pakottavat poistamaan epämieluisia aiheita ja kirjoittajia. Se on kaukana sananvapauden kunnioittamisesta. Toivon mukaan mahdollisimman moni toimittajakin lukee mitä kirjoitit. Kiitos!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puheenvuoro on lähtenyt todella oudolle linjalle. Voin kuvitella että kaikki ei ole toimituksessa edes yhtä mieltä nykylinjasta. Sympaattinen Saloniemi ajetaan nurkkaan ja jotkut eläkeläisenä äärioikeistoon hurahtaneet saavat paistatella parrasvaloissa. Esim tämä yksi joka oli sitä mieltä että afrikkalaisten kulttuuri pistää miehet metsästäjiksi tai miten se meni - ihan rasistista soopaa.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Minua ei kovin usein sanota sympaattiseksi enkä koe tällä hetkellä olevani mitenkään erityisen nurkkaan ajettu. Usari tekee omat journalistiset linjauksensa tietysti suvereenisti, ja mun blogaukset löytää muutenkin omalta saitiltani http://www.saloniemi.net jos täällä joskus menee sukset ristiin toimituksen kanssa.

Viljo Häggman

"Puheenvuoro on lähtenyt todella oudolle linjalle."

Oliko puheenvuoro sitten paremmilla linjoilla kun aikanaan bannasi Sini Lappalaisen? :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Milläs salanimellä sä silloin kirjoitit?

Toimituksen poiminnat