saloniemi Kärttyisä paremmintietäjä.

Väyrysen hallitus

Suomalaisen politiikan liikumaton liikuttaja on Paavo Väyrynen, joka on vielä varmasti vuosikymmeniä eteenpäin politiikan keskiössä. Paavo yllätti taas perustamalla oman puolueen- tai oikeastaan tukiyhdistyksen ja puolueen hybridin. Mistä oikein on kysymys? 

Kaikki oikeastaan alkoi hallitusneuvotteluista ja namipaikkojen jakamisesta. Väyrynen olisi halunnut ministerisalkun tai puhemiehen nuijan, mutta Sipilä päätti uudistaa rajusti keskustan ministeriryhmää. Kaikki vanhan liiton kepulaiset siivottiin nurkista. Ainoana vanhan liiton isäntäkepulaisena jatkoi Mauri Pekkarinen, jonka varapuhemieheys tuntui varmasti lähinnä kettuilulta. 

Ministerivalinnat jättävät aina arpia, mutta kaupungilla kerrotaan että tämä kierros oli keskustalle poikkeuksellisen katkera. Väyrynen ei sydämistyneenä ottanut vastaan kansanedustajan paikkaansa, vaan lähti europarlamenttiin.

Ja nyt uusi puolue. Miksi? Ja keitä Paavon rintamaan kuuluu? Kukaan ei tiedä onko Paavo uuden puolueensa ainoa jäsen. Irtautujia saattaa olla muitakin. Onko vai ei? Tämä kysymys varmasti mietityttää kovasti niin persujen kuin kepun ryhmässä ja saa itsessään aikaan epämukavan olon. Väyrysen tilalle eduskuntaan nousi Mikko Kärnä, mutta Väyrynen on jo ilmoittanut tulevansa takaisin ennalta määräämättömänä aikana. 

Väyrysellä on nyt melko tiukka ote keskustan ek-ryhmästä. Ryhmän sisäisiä äänestyksiä ei voida viedä läpi tiukoilla marginaaleilla, koska Paavo saattaa kriittisellä hetkellä ottaa paikkansa ja Kärnä on silloin rivistä poissa. Ja kuka tietää kenet Väyrynen aktivoi itsensä lisäksi?

Keskustan säännöissä määrätään että keskustalainen ei voi olla muun puolueen jäsen yhtä aikaa. Väyrynen on ilmoittanut että ei aio erota Keskustan jäsenyydestä. Paavo on Keminmaan keskustan jäsen, ja näin ollen jos Keminmaan keskusta ei erota Väyrystä, täytyy Keskustan erottaa koko puolueosasto. Jo valmiiksi cityliberaaliksi luonnehdittu Juha Sipilä ei voi ottaa riskiä näin pahasta diasporasta joten Paavo jatkaa varmasti keskustan jäsenenä. 

Hybridijärjestely on sikäli nerokas, että tukiyhdistyksen jäseniksi voi liittyä rikkomatta puolueen sääntöjä. Tämä antaa stabiliteettia ja vahvuutta- toisaalta kaikki on suunniteltu vain Väyrystä varten. Kysymys lienee kuinka pitkään ihmiset jaksavat tehdä töitä puolueessa, joka on suunniteltu vain Väyryselle? 

Ja mistä Väyrysen operaatiot alkavat? Epäilen että hänen kansalaisaloitteestaan euroerosta. Se tulee käsittelyyn keväällä, ja hallituspuolueet tietysti äänestävät eurojäsenyyden puolesta. Ja kun Timo Soini äänestää ja käskee koko ryhmänsä äänestää euron puolesta, aloittaa Väyrynen valtavan maakuntakierroksen. Jossa hän kertoo Timo Soinin pettäneen vaalilupauksensa. Eikä ole edes kovin väärässä. 

Sipilä ei voi sallia perussuomalaisille erivapauksia äänestää hallituksen kantaa vastaan. Sipilällä ei ole oikeastaan johtajuudesta näyttöjä, ja avoimesti kapinoiva hallituskoalitio olisi liian heikon johtajan merkki. Ei käy Soiniakaan kateeksi, kun hän juntaa ryhmässään läpi eurossa pysymisen siunauksellisuutta. Soinia rasittaa puoleensa puolittunut suosio, ryhmän jatkuva flirttailu äärioikeiston kanssa ja se että oikeastaan näyttöjä hallituksessa olon autuudesta ei ole. 

Mutta ei Väyrysen operaatio vielä hallitusta kaada, enkä usko sen olevan hänen tarkoituksensakaan. Mutta selvää on, että Väyrysen uusin operaatio on ennenkaikkea Timo Soinin päänsärky. 

Tämä varmasti kelpaa kokoomuslaisille. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kummallinen väärinkäsitys Väyrysen kansalaisaloitteesta:

"Se tulee käsittelyyn keväällä, ja hallituspuolueet tietysti äänestävät eurojäsenyyden puolesta." Tosiasiassahan aloitteessa on kysymys kansanäänestyksen järjestämisestä.

Eduskunnassa kansanäänestys todennäköisesti tyrmätään. Mitään hallituksen euroeroesitystä tai edustajan euroeroaloitetta ei ole vireillä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Väyrynen ei jätä kylmäksi ketään.

Toimituksen poiminnat