saloniemi Kärttyisä paremmintietäjä.

Mitä sinulle ei kerrota EU:sta

Tiesittekö muuten että Italiassa järjestetään syksyllä 2016 kansanäänestys  eräistä perustuslaillisista muutoksista? Pääministeri Matteo Renzi aikoo saada parlamentin asemaa muuttavat lakimuutokset läpi ja on asettanut oman poliittisen uransa panokseksi. Kansanäänestys saattaa hyväksyä muutokset tai ei, mutta riskit ovat käsittämättömät: jos Renzin uhkapeli ei mene läpi, saattaa alkaa dominoreaktio joka kaataa ensin italialaiset pankit ja sen jälkeen koko euroalueen.

Minä en tiennyt. En ennen kuin joku linkkasi nämä FT:n artikkelit Facebookkiini. Minulla ei ole mitään käsitystä siitä minkälaisia EU:n tulevaisuuteen vaikuttavia prosesseja ympäri Eurooppaa on käynnissä. Tämä nimenomainen Italian kansanäänestys saattaa vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen aivan ratkaisevasti. Tai sitten ei.

Mutta minä en tiennyt tästä, vaikka pidän itseäni politiikan uutisten suhteen melko valveutuneena. Britannian euroeron myötä on keskusteltu paljon brittien ja miksei suomalaistenkin suhteesta eu:hun. Facebook-keskusteluissa ja mediassakin on pyöritelty syyksi sitä, että ihmiset eivät kertakaikkiaan tiedä EU:sta ja siellä vaikuttavista voimista paljoakaan. Mitä kummallisimmat urbaanilegendat ovat EU:n syytä. Iskelmäradion aprillipila ”EU kieltää puusaunat” kiertää edelleen internetissä ja voi hyvin.  Ja kun mitään ei tiedä, kaikki kummalliset jutut ja oikeasti typerät EU-päätökset yhdistyvät samaksi mössöksi josta on vaikea saada mitään tolkkua.

Brysselissä EU-asioita seuraa yhteensä 12 akkreditoitua suomalaista toimittajaa, joista kolmannes on freelancereita. Yleisradiolla on 2 EU-toimittajaa, suomen- ja ruotsinkielinen. Ylen maakuntatoimituksissa kotimaassa on juttutuotannossa töissä noin 400 henkilöä.

Nämä maakuntatoimitusten 400 ihmistä toki tekevät myös koko maan tarpeisiin juttuja, mutta tämä työvoiman epäsuhta selittää lähes jäännöksettömästi sen miksi suomalaiset eivät tiedä EU:sta juuri mitään. Koska kukaan ei kerro. Ylen Jyväskylän toimituksessa on 29 ihmistä. Ylellä on Brysselissä EU-asioista raportoimassa 2 toimittajaa. Puhun pelkästään ylestä koska minun verorahoillani se maksetaan, mutta epäsuhta on tietysti myös kaupallisella puolella. Ei toki näin pahana. Eikö Bryssel ansaitsisi edes Yle Kemin 18 ihmisen työpanoksen verran työvoimaa?

Jos me haluamme ymmärtää EU:ta ja ylipäätään olla siitä jotain mieltä (mitä tahansa) niin me tarvitsemme EU-journalismia ja mielellään suomeksi. Kuka tekisi? Yle, kerro minulle mistä Italian kansanäänestyksessä ja pankkikriisissä on kyse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kerro kun tiedät - en ole FT:n rekisteröitynyt käyttäjä.

Henry

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

En ollut tuosta( kaan ) mitään tiennyt. Mitä v...a ne toimittajat siellä puuhastelevat, jos eivät töitään tee, ja kuinka saavat sitten ressukat päivänsä kulumaan ?

Ihan tosissaan alkaa tympimään tämä EU n touhu. Tietoa tarjoillaan siis tipoittain ja pikkulusikalla, aivankuin tieto menettäisi arvonsa käytön myötä. Lisäksi päättäjien asenne on valmiiksi vinksallaan omien etuisuuksiensa ja näkemystensä suuntaan.

Onko siis ihme, että kansa napisee ja on tyytymätöntä, kun ei edes saa oikeaa tietoa asioista.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Kun tässä on justiin se että ongelma on se että EU:n päätöksenteko on ihan valtavan avointa. Tietoa on tarjolla täysin läkähdyttäviä määriä. Sen prosessointi on toinen juttu. Ja kuten kirjoitin , ongelma ei ole varsinaisesti journalistien määrässä vaan siinä ettei niitä ole ollenkaan tarpeeksi. Kyllä ne töitään tekee mutta ei mopolla mahottomia.

jorma Hakkinen

"Tietoa on tarjolla täysin läkähdyttäviä määriä. Sen prosessointi on toinen juttu. Ja kuten kirjoitin , ongelma ei ole varsinaisesti journalistien määrässä vaan siinä ettei niitä ole ollenkaan tarpeeksi."

Niin, voisiko kyse olla siitä, etteivät vallassaolevat piirit halua, että me kansalaiset saisimme enemmän tietoa Eu:sta, muista EU-maista ja miten eu-kansalaiset elävät muissa EU-maissa. Epäsuhta toimittajien määrissä viittaisi vahvasti siihen. "Tietämättömyydessä elävää kansaa on helppo hallita", totesi muuan ajattelija.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Samaan aikaan pää-uutislähetyksissä muistetaan julistaa aina kun Kiasmassa pyörii taas uusi minkin pa$ka tehosekottimessa...

"Sitten uutisia lyhyesti, sota on syttynyt ja lappi on vallattu..."

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Kevyellä googlettamisella, hakusanat: Italia, kansanäänestys, syksy, 2016, Mattteo Renzi.

Uutinen päivätty 13.2.2016. Kolme kuukautta ennen Financial Times:in kirjoitusta.

Edelleen vahvistuu käsitys siitä tosiasiasta, joka on tunnustettu kansainvälisestikin: Suomen media toimii ja on koko maailman mittakaavassa vapainta. Siis ykkönen tällä listalla. Ja on totta kai parannettavaa, lähellekään ei olla vielä sellaisessa tilanteessa, että Suomessa voisi ihan erityisesti jäädä laakereillaan lepäämään.

Ja ehkä on totta sekin, että enemmän voisi tutkivaan journalismiin Suomessa panostaa. Taustoittamaan tarkemmin ja ehkäpä analysoimaan kerrannaisvaikutuksia. Se kaikki maksaa ja vaatii koulutusta ja kokemustakin.

Ja tottahan sekin on, että ei meistä kukaan enää ehdi kaikkia uutisia maailmassa seurata.

Youtubeen ladataan joka ikinen minuutti yli 400 tuntia videoita. Joka ainoa minuutti. Ja tämä tilastotieto siis oli peräisin vuodelta 2015. Kenenkään aika ei riitä näiden seuraamiseen.

Mitä tällaisen uutisen kanssa pitäisi mielestäsi tehdä sen jälkeen kun se on uurisoitu? Kun koko ajan tulee uusia uutisia.

Se ei liene Yle:n syy, että kenenkään aika ei riitä seuraamaan kaikkia maailman uutisia. Vai onko?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ylellä lienee yli 3.000 lobbaajaa Suomessa ja Brysselissä n. 20.000 kaiken kaikkiaan. Briteillä on vielä Brexitinkin jälkeen BBC.

Ei se määrä, vaan laatu - vai kuinka se taas olikaan...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juuri nyt: "Verotusoikeus Brysseliin, yhteinen armeija" jne.

- Saksa ja Ranska suunnittelevat "Supervaltiota" nyt kun Iso-Britannia ei enää ole jarruna. Katso kommentti # 82
Liittyy tähän: http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219243-allek...

Puolan Radio; (englanniksi)
http://www.thenews.pl/1/10/Artykul/258994,New-EU-s...

Henry

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Mitä useammin tämän videon katsoo, sitä enemmän se naurattaa.

Silti: Mikä osuus briteillä oli EU-byrokratian monimutkaisuteen? Koska sitähän se on ollut.

Eli: Olikohan hyväkin että lähtevät kälppimään?

Harri Immonen

Toisaalta olisiko hyötyä lukea yksipuolisia propagandapläjäyksiä kaksin- tai nelinkertaisina.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos viittaat minun kommenttiin niin pyytäisin ainakin tarkistamaan asian: Annoin useita lähteitä + Google Newsin luettelon lähteistä.

Henry

Harri Immonen

En viitannut. Viittasin blogistin sinänsä perusteltuun kommenttiin, jossa tuotiin esiin ylen EU toimituksen vajaalukuisuus.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

#9

Medialukutaitoon kuuluu se, että oppii arvioimaan, että mikä kirjoitus on mielipide. Että oppii ymmärtämään, että toisinaan toimittajat kirjoittavat ihan tarkoituksella myös mielipiteitä.

Medialukutaitoon kuuluu se, että ei sulje silmiään ja korviaan, kuten lapset, ja ala huutamaan "lällälläää" kun uutisissa tulee faktoja tai asioita, jotka ovat oman maailmankuvan kanssa erilaisia.

Toimittaja on ihminen. Totta. Ihmisillä on myös mielipiteitä. Totta. Toimittajan koulutukseen kuuluu myös se, että opitaan kertomaan asioista mahdollisimman puolueettomasti.

Ja niin kauan kuin ihmiset kirjoittavat uutisia ja mielipidekirjoituksia, on meidän tehtävämme arvioida uutista, että mikä osa on mielipidettä. Ja mitkä asiat ovat faktoja.

Se on osa nykyaikaista medialukutaitoa.

Ei ole fiksua sulkea silmänsä faktoilta. Vaikka ne faktat joskus olisivat omien mielipiteiden kanssa ristissä. Ehkä sitä omaa maailmankuvaansa voi oppia korjaamaan, jos uusia faktoja tulee vastaan.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

#9
Itse teen kovasti työtä startup yrittäjänä juuri sen kanssa:

Otan selvää faktoista.

Mietin, että mitä itse oletan asioista.

Ja tarvittaessa minun tehtäväni on muuttaa tai vaihtaa tai hylätä omia oletuksiani.

Koska kukaan muu sitä minun puolestani ei tee. Ja toisinaan ne oletukset oikeasti testataan eri keinoin. Että saadaan selville, että pitävätkö ne oletukset paikkaansa.

Miksi tällä tavoin toimitaan?

Jos jäisin kovin pitkäksi aikaa jumiin vääriin oletuksiin, vaarantaisi se koko startupin. Ei vain minun toimeentuloni vaan monen muun ihmisen toimeentulon myös. Maailma muuttuu niin nopeasti, että kukaan meistä ei voi tietää kaikkia faktoja. Ja osa asioista muuttuu samalla, kuin maailma muuttuu. Se mitä oletimme eilen voikin ensi vuonna olla jo eri lailla.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #13

#9
Siksi on hyvä ymmärtää, että suuri osa asioista, joita "luulemme tietävämme" ovat vain oletuksia. Vain ja ainoastaan oletuksia: Esimerkiksi koskien tätä Italian parlamentin uutista: Oletan, että tätä ei ole uutisoitu aiemmin. Testaan tai tarkistan sen oletukseni. Olinko väärässä? Muutanko oletuksiani?

Se on täysin ok. Väärässä saa olla. Virheitä saa tehdä. Mielellään niistä kannattaa oppia nopeasti.

Jos en edes myöntäisi, että oletukseni oli väärä, miten siitä voisin mitään oppia?

Ja on myös totta se, että joiltain osin poliitikot ja päättäjät ovat jättäneet kuulematta, että joillain ihmisillä on aidosti hätä. Britanniassakin. Siinä on paljonkin tehtävää. Suomessakin.

Silti:

Se nyt vaan ei ole kovin siistiä olla tietämätön politiikassa tai elämässä. Tietämättömyys ei ole edes "komiaa katteltavaa". Se on vain ja ainoastaan tietämättömyyttä.

Miksi kukaan meistä ei enää voi lukea kaikkia maailman uutisia? No kun sitä dataa ja uutista tulee ihan hurjia määriä.

Kaikki se tieto, jota meillä nyt on, tuplaantuu puolessatoista vuodessa.

Harri Immonen

Täytyy kuitenkin muistaa, että jos lähtökohtaisesti puolueettomana mediana esiintyvän, esimerkiksi ylen, uutisointi käsitellään siten, ettei uutiseen kannata luottaa ja tarvitaan valveutuneisuutta tulkitakseen uutista oikein, niin ollaan yhä syvemmällä hetteikössä, eikä tätä mitenkään voida pitää yleisesti hyväksyttävänä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #16

Tottakai medialukutaito on nykyään jokaisen perustaitoja. Ihan sama, onko kyseessä Yle vai mikä tahansa media.

Muutenhan ne ovat valintoja. Valitsen itse, kuinka suhtaudun medioihin. Mihin mediaan luotan.

Enkä todellakaan mene "lauman mielipiteen perässä". Aina sitä jokunen sitä Yle:ä moitiskelee. Ja ehkäpä aiheesta kokee moitiskelevansa, jos Ylessä virheitä tehtäisiin. Virheethän kuuluukin korjata.

Noin muuten Yle on oman käsitykseni mukaan aika lailla luotettava. Ja puolueeton.
Se, että Yle ei suolla juuri mun maailmankuvan mukaista uutisointia ei ole Ylen vika. Vai onko?
Pitäisikö Ylen kirjoittaa uutisensa niin, että ne nyt miellyttäisivät minua ja omaa maailmankuvaani?

Ehkäpä ei.

Ihan itse pääasiassa valitsen, että suomalaiseen madiaan voin luottaa. Niin tekee kyllä kansainvälinen lehdistön vapautta arvioiva tahokin. Listan ykkönen. Hyvä Suomi! Tsekkaapa huviksesi Venäjän sijainti listalla.

On tietenkin saitteja, joista tietää, että ne levittävät tarkoituksella tuubaa.

Se nyt on sitten lähinnä itsestä kiinni, että millaiseen hetteikköön itsensä haluaa laittaa. Eli käytännössä, mitä uutisia facebookissa klikkailee tai millaisia hakuja Googlettaa. Noi hakualgoritmit on aika karuja:

Sitä saa mitä tilaa. Itse klikkaan kaiken "sälän" pois omasta fiidistäni. Yllättäen onkin aika lailla tiede- ja tekniikkapainotteista uutisvirtaa, jota saan. :D

Enkä usko salaliittoihin tuossakaan asiassa. Vaikka siis Facebookin ja Googlen algoritmien vuoksi yhteiskunta vaikuttaa tällä hetkellä jakaantuneen USA:ssa, Briteissä, Suomessa ja monessa muussakin paikassa. Tässä esimerkkinä mielipide Britanniasta. Siis nimenomaan "opinion".

Se vaan tuo teknologia on tällä hetkellä noissa hakukoneissa ja uutisfiideissä niin alkeellista, että ei parempaan pysty. Vielä.

Jos esim. itse en googlettamalla löytäisi jotain uutista, se ei taida olla Yle:n syy. Vai onko?

(Edit: Korjattu Guardianin linkki toimivaksi.)

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #17

Yle puolueeton? Kerro lisää hammaskeijuista.

Mikäli yle olisi puolueeton, se olisi uutisoinut siirtolaisuuden nurjista puolista edes jollain lailla. Koko viime vuosi oli ylellä yhtä monikulttuurisuuden unelmajuhlaa, jossa lehtimiehen tärkein teesi: puolueeton tiedonvälitys, uhrattiin täysin suvaitsevaisten mielipidekirjoitusten edestä.

Brexit uutisointi on noudattanut samaa linjaa, mutta mitäpä muuta voi odottaa toimituksilta, jotka ovat täynnä lehtivihreää porukkaa vasureilla höystettyinä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #28

Tässä blogissahan esim. väitettiin, että YLE ei ole uutisoinut Italian syksyn 2016 tilanteesta. No kyllä muuten oli uutisoitu. Googlaamalla löytyi. Oli uutisoinut 3 kuukautta ennen linkitettyä Financial Timesin kirjoitusta.

Mikä siis olikaan ongelma? Kyllä aika ongelmallista on, että annetaan ymmärtää, että YLE ei uutisoisi tärkeitä aiheita.

YLE:ä saa kritisoida. Ja osa YLE:ä kohtaan osoitetusta kritiikistä on aiheetonta. Oliko tämän blogin kritiikki YLE:ä kohtaan mielestäsi aiheesta?

Millaisia faktoihin perustuvia uutisia YLE on mielestäsi jättänyt kertomatta?

Esimerkki:
Ihmiset tekevät myös rikoksia. Suomalainen on ihminen. Suomelaiset tekevät rikoksia. Koskapa suomalaisia on Suomessa eniten, on suomalaisten tekemät rikosuutisetkin enemmistönä.

No maahanmuuttajakin on ihminen. Eikö vain? Ja ihmisethän tekevät myös rikoksia. Tässä yksi uutinen YLE:ltä. Pienellä googlaamisella löytyy enemmänkin. Ja muissakin medioissa.

Mikä siis on ongelma?

Olen nähnyt aika paljon kirjoittelua, joka pienen selvittämisen jälkeen paljastuu melkoisiksi valheiksi. Nämä ovat useimmin muissa, kuin "valtamedioissa".

Nyt esim. Britannian Brexit kampanja perustui ihan brittiläisin voimin lähes pelkästään valheille. Ja mukana oli brittiläisiä "valtamedioitakin".

Siinä kyllä on jonkinlainen ongelma. Ainakin mun mielestä. Mitä mieltä itse olet?

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #29

Et voi olla tosissasi? Yle on tehnyt joitakin uutisia koskien maahanmuuton ongelmia, mutta intensiteetti on ollut täydellisesti vinoutunut hyssyttelevään suuntaan.

Siellä tuli päivittäin juttuja "sotaa ja vainoa" paenneista hellyttävine kuvineen naisista ja lapsista, kun tulijat oli pääosin nuoria miehiä. Juttuja väännettiin kiimalla monikulttuurisen unelman puolesta.

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku ja jos tähän kykenet, niin jatketaan debaattia. Eri mieltä saa ja pitää olla, mutta pidetään tosiasiat pohjalla.

Voit toki halutessasi tutustua paremmin ylen uutisointiin aiheesta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Aloitin jenkkikeskustelupalstalla (Chicago Tribune) joskus vuonna 1998.
Ilmapiiri oli kova ja opin nopeasti ristiintarkastamaan uutisia ja dokumentteja.
______________________________________

Laitan tähänkin listan lähteistä, joka löytyy #82 minun blogistani jos vain vaivautuu käymään katsomassa:
______________________________________

Annoin myös toisia lähteitä. Kas tässä:

http://www.thenews.pl/1/10/Artykul/258994,New-EU-s...

http://www.intellinews.com/visegrad-post-brexit-sc...

http://superbiz.se.pl/wiadomosci-biz/superpanstwo-...

Kovin oikeistolainen lähde:
https://www.oathkeepers.org/cnn-promotes-european-...

Hakemisto
https://news.google.ie/news/section?cf=all&hl=en&n...

FT:n juttu on muuten mielenkiintoinen, vaikka kyseessä ei ole sama asia:
https://next.ft.com/content/56a93c66-84c6-3206-b0e...
___________________________________

Tämä on lista News Googlesta - siitä vain google kääntäjä käyttöön - kaikki uutiset eivät ole juuri tästä asiasta, mutta osoittaa, että EUn itäisissä maissa kiehuu.
Olen kyllä 99% varma, ettei kyseessä ole spinni:

Financial Times
Eastern Europeans launch post-Brexit attack on Juncker
Financial Times - ‎18 hours ago‎
“We think that today the European institutions should start to admit they made a mistake,” said Witold Waszczykowski, Poland's foreign minister.

RT
Poland may host 'anti-crisis lunch' for EU members not invited to founders' post-Brexit meeting
RT - ‎Jun 25, 2016‎
The meeting will be hosted by Polish Foreign Minister Witold Waszczykowski, who apparently did not invite the six founding members of the EU.

Reuters
Poland says EU concept needs rethinking after Brexit
Reuters - ‎Jun 23, 2016‎
WARSAW Britain's vote to leave the European Union is bad news for Europe and for Poland and it is a signal that some concepts of the block will have to be changed, Poland's Foreign Minister Witold Waszczykowski said on Friday. "This is bad news for ...

Wirtualna Polska
Witold Waszczykowski: poparcie dla obecnych władz UE powinno ustać
Wirtualna Polska - ‎4 hours ago‎
Na pytanie, czy jest to stanowisko rządu, czy partii, Waszczykowski odparł: "Na razie jest to stanowisko szefa partii, natomiast my uważamy, że Donald Tusk nie istniał. Od wielu miesięcy nie widać jego roli przywódczej, w zasadzie w ogóle nie zaistniał ...

Dziennik.pl
Witold Waszczykowski: Donald Tusk nie istniał, UE potrzebuje nowych władz
Rzeczpospolita - ‎4 hours ago‎
Poparcie dla władz UE, które doprowadziły do tego, że Wielka Brytania, piąta gospodarka świata, wychodzi z Unii, powinno ustać - powiedział Witold Waszczykowski. Szef MSZ był pytany o poparcie polskiego rządu dla Donalda Tuska na drugą kadencję ...

Onet.pl
Witold Waszczykowski: UE potrzebuje nowych traktatów
Onet.pl - ‎12 hours ago‎
Według Witolda Waszczykowskiego nowe traktaty pozwoliłyby także na nowo zdefiniować suwerenność państw członkowskich, zreformować mechanizmy decyzyjne oraz pokazać, jakie są zależności i relacje między państwami członkowskimi a instytucjami ...

Onet.pl
Witold Waszczykowski: unijni przywódcy powinni podać się do dymisji
Onet.pl - ‎13 hours ago‎
Witold Waszczykowski mówił o tym po spotkaniu z przedstawicielami MSZ z dziewięciu unijnych krajów. Rozmowy dotyczyły przyszłości Unii Europejskiej po Brexicie. Jego zdaniem dymisje części przywódców unijnych, dałyby pole do rozmów "już nowym ...

Onet.pl
Witold Waszczykowski: to moja odpowiedź dla pana Timmermansa
Onet.pl - ‎13 hours ago‎
Odpowiedź na opinię w sprawie praworządności, dotyczącą kryzysu wokół Trybunału Konstytucyjnego trafiła już do Komisji Europejskiej. Jak powiedział Witold Waszczykowski, dokument opisuje prowadzone w polskim parlamencie prace, mające na celu ...

Gazeta Wyborcza
Witold Waszczykowski: Polska przekazała KE odpowiedź na opinię ws. praworządności
Gazeta Wyborcza - ‎18 hours ago‎
... rządu polskiego czy większości parlamentarnej, jak i propozycje opozycji i projekty obywatelskie, aby na nowo ułożyć reguły pracy Trybunału Konstytucyjnego - powiedział w poniedziałek dziennikarzom Waszczykowski pytany o szczegóły dokumentu.

TVN24
Waszczykowski: Tusk nie zaistniał jako przywódca
TVN24 - ‎4 hours ago‎
Tusk jest drugo-, trzecioligowym politykiem w UE, a nie liderem, któremu dano tak potężny instrument jak przewodnictwo Radzie Europejskiej - powiedział w programie "Jeden na jeden" Witold Waszczykowski, szef MSZ. Źródło: tvn24 ...

wPolityce.pl
Witold Waszczykowski: Czy UE się rozpadnie? Nic nie jest na tym świecie trwałe. Rozpadło się Imperium Rzymskie ...
wPolityce.pl - ‎Jun 26, 2016‎
Trwają konsultacje dotyczące możliwości odbycia spotkania państw naszego regionu. Wynika to z faktu, że wcześniejsze spotkanie sześciu państw założycielskich skończyło się apelem szefa niemieckiego MSZ Franka Steinmeiera, iż powinniśmy być ...

TVP Info
Waszczykowski: w rządzie dyskutujemy o nowym traktacie europejskim
TVP Info - ‎19 hours ago‎
Nowy traktat europejski i przejęcie wiodącej roli w UE przez Radę Europejską wymienił szef MSZ Witold Waszczykowski, odpowiadając na pytanie o to, jakie w obecnej sytuacji – po Brexicie – propozycje przedstawić może polski rząd. NASZ NEWS: ...

Hindustan Times
World NewsPoland blames Brussels for Brexit, calls for new EU treaty
Financial Times - ‎20 hours ago‎
Foreign minister Witold Waszczykowski said on Monday that Poland may present a “radical” set of proposals at an EU leaders' summit on Tuesday, while implying Commission president Jean Claude Juncker had made a mistake in his direction of the EU ...

Telewizja Republika
Witold Waszczykowski przedstawi na posiedzeniu rządu informację na temat Brexitu
Telewizja Republika - ‎Jun 25, 2016‎
Na rozpoczynającym się w poniedziałek posiedzeniu rządu Rada Ministrów wysłucha informacji dotyczącej "międzynarodowych aspektów podjęcia przez Wielką Brytanię, w drodze referendum, decyzji o wystąpieniu z Unii Europejskiej". Przedstawi ją szef ...

rmf24.pl
Witold Waszczykowski chce spotkania ws. Brexitu z ministrami spraw zagranicznych UE
rmf24.pl - ‎Jun 25, 2016‎
Szef MSZ Witold Waszczykowski poinformował, że prowadzi konsultacje co do możliwości spotkania w poniedziałek w Warszawie ministrów spraw zagranicznych państw UE ws. Brexitu. W sobotę w Berlinie odbyło się spotkanie ministrów spraw ...

Gazeta Wyborcza
Szef MSZ Witold Waszczykowski dla "Wyborczej": Decyzja Brytyjczyków jest dla Polski niedobra
Gazeta Wyborcza - ‎Jun 24, 2016‎
Witold Waszczykowski: Nikt nie jest zadowolony z tej decyzji, chociaż ją szanujemy. Dla Polski to jest decyzja niedobra. Chcielibyśmy, żeby Wielka Brytania pozostała w Unii. Wynik referendum oznacza perturbacje na arenie wewnętrznej w Wielkiej Brytanii ...

Wirtualna Polska
Witold Waszczykowski dla WP: słowa Donalda Tuska są nieprawdziwe i nie na miejscu
Wirtualna Polska - ‎Jun 24, 2016‎
Takie trywialne określenie, którym teraz posługuje się Donald Tusk, jest - uważam - nie na miejscu i jest też nieprawdziwe - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski (PiS). Szef Rady Europejskiej Donald Tusk ...

Onet.pl
Waszczykowski: nasze propozycje po Brexicie są radykalne
Onet.pl - ‎21 hours ago‎
Witold Waszczykowski zabrał głos po spotkaniu z przedstawicielami dziewięciu państw UE ws. Brexitu. – Jesteśmy w tej chwili na wstępnym etapie opracowania naszych propozycji. Być może już jutro pani premier przedstawi je na Radzie Europejskiej.

wPolityce.pl
NASZ WYWIAD. Witold Waszczykowski: "Jeżeli zignorujemy Brexit i uznamy go za fanaberię jednego państwa, to nie ...
wPolityce.pl - ‎Jun 24, 2016‎
Witold Waszczykowski, minister spraw zagranicznych RP: Dzisiaj te konsekwencje wynikają głównie ze spekulacji giełdowych i walutowych. Pamiętajmy, że wczorajsza decyzja społeczeństwa brytyjskiego nie oznacza jeszcze żadnej natychmiastowej decyzji.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lisäsin tuonne blogiini kuvan, joka on Suomen Pankista ja joka näyttää kuinka punta nousee pystysuoraan ja ylittää jo sen arvon mikä sillä oli ennen vaaleja!

Lainaus Uuden Suomen jutusta:
"...punnan arvo laskee ja laskee edelleen, Verhofstadt sanoi."

Valehtelee raukka. Voin lähettää toimitukselle kuvan, chartin, joka on Suomen Pankilta, josta näkee kuinka punta on noussut rajusti.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/197862-brexit-val...

Toimittajat tuntuvat ottavan kaiken "on face value", eikä tarkista asioita.

Henry

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Aika moni äänestäjä Briteissä uskoi Johnsonin väitteeseen, että se 350 miljoonaa puntaa, jonka väitetään menevän EU:lle menisi Brexitin jälkeen suoraan ja lyhentämättömänä Brittien terveysjärjestelmälle.

Tässä Boris Johnson on bussin edessä, joka aika isoin kirjaimin väittää juuri noin.

No miten käy 350 miljoonan punnan?

No yllätys. Valhehan se olikin.

Ei mennyt kuin tunti äänestystuloksen julkaisusta, ja Brexit leirin päähahmo kielsi koko asian.

Tunti siitä, kun brexit tulos julkistettiin.

Uskottavaako? No ei.

Emävalheilla rakennettu kampanja. Onnea Britannia. Sitä siellä tarvitaan.

Vaikea sanoa, olisiko edes medialukutaito auttanut, kun emävalheilla kampanjoidaan.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Ja kyllä se punnan valuuttakurssi syöksyi alkuun. Uutiset eivät aina meinaa pysyä perässä.

Vai pitäisikö aikaisemmat uutiset korjata aina sen mukaan, kun tilanteet muuttuvat?

Yleensä sellaista ei uutisoinnissa tehdä. Eli pitäisikö uutisten olla reaaliajassa päivittyviä? Siihen ei millään mediatalolla riitä resurssit. Ainakaan vielä, ennenkuin botit kirjoittavat uutiset.

Nyt kurssi näyttää korjaantuvan jonnekin. Tukeeko Britannian keskuspankki punnan kurssia? Tämän kirjoituksen mukaan niin tapahtuu. Kallista leikkiä. Puhutaan sadoista miljardeista, jolla punnan valuuttakurssia tuetaan. Ihan rahaa siis, ei mitään leikkirahaa. EU-maksut olivat satoja miljoonia.

Tuhat kertaa kalliimpaa leikkiä se Brexit valuuttakurssileikkki.

Valuuttakurssi ei ole muuta kuin mittari. Mitä "konehuoneessa" tapahtuu? Sitä se ei kerro.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No mun lompakossa ei näy muutosta, oli Brexit tai ei, ei vaikuta tavallisen ihmisen elämään, antaa pörssipoikien ja pankkiherrojen murehtia, minä juon nyt kahvia.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Suomen media on niin vapaata, että toimittaja saa tehdän jutun mistä haluaa, mutta päätoimittaja päättää, että julkaistaanko juttu. Sitten kun toimittaja tekee tarpeeksi juttuja, joita ei julkaista, niin hän joutuu lähtemään kilometritehtaalle. Sitä kummasti Pavlovin koiran tavoin ymmärtää pian millaisia juttuja odotetaan toimittajalta. Monet päätoimittajat kertovat avoimesti mikä on lehden nykyinen linja: pro-EU, pro-Homoliitot, anti-rasismi, anti-persu jne.

Petteri Hiienkoski

En tiennytkään! EU käyttää varoja tiedotukseen. Virallinen tiedotus ei kuitenkaan palvele kansanvaltaa, joka edellyttää päättäjistä riippumatonta mediaa.

Täytyypä tukia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"En tiedä mitä Italiassa tapahtuu, jumalauta tämä on Yleisradion maakuntatoimitusten vika."

Kas tässä, linkki Ylen uutiseen Italian kansanäänestyksestä.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Kyllä. kysyms on siitä mitä se tarkoittaa EU:lle ja Italian pankeille. yksittäinen kansanäänestys ei sinänsä tarkoita mitään suomalaiselle lukijalle. mikä sen konteksti oli?

Risto Laine

Hyvää pohdintaa ja heitämpä minäkin jotain omaa ajatusta pintaan. Aika iso kysymys liittyy siihen, miksi ja mikä saa saarivaltion eroamaan EU:sta?.

Media antaa aika lapsellisen kuvan, että syyt löytyy maahanmuutosta, rasismi, plaa plaa jne. Eli tämän kerrotun tarinan/kuvan mukaan Britit eroaa aika kevyin perustein EU:sta.

Toinen kysymys liittyy kuningashuoneen antamaan viestiin: Anna 3 syytä pysyä EU:ssa.

Veikkaan, että syyt ovat niin syvällä ettei kansalainen eikä tavan politiikot tiedä niitä syvimpiä syitä.

Sitten eräs mielenkiintoinen argumentti EU leiristä: Britit eivät edes tiedä mihin ovat menossa, eikä he kerro tulevaisuuden suunnitelmistaan mitään.

Onko kukaan miettinyt miksi? No annatko sinä tuossa tilanteessa EU:lle aseet ja viserrät ympäri maailmaa mitkä ovat tavoitteen jne. Ei kai britit niin tyhmiä ole.

Toimituksen poiminnat